BIST 8.785
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,42
HABER /  SEÇİM

AK Parti aday adaylığı için başvurdu ama...

Avrasya Feribotu ve Swiss Otel baskınlarını yapan Emin Tokcan, AK Parti aday adaylığı için başvurdu ancak başvurusu kabul edilmedi.

Abone ol

Avrasya feribotunu arkadaşlarıyla birlikte kaçıran, Swiss Otel baskınını gerçekleştiren Muhammet Emin Tokcan, Ak Parti Düzce milletvekili aday adaylığı için başvurdu.

Ak Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin dün başvuru evraklarının başka bir kişi tarafından getirildiğini, bugün imza atmak için gelineceğini belirterek, "Bizim aday adaylığı başvurularımız dün sona erdi. Bu kişinin evraklarını başka bir kişi getirdi. Bugün imza atmak için geleceği söylendi, ancak bizim başvurularımız sona erdiği için bu kişinin aday adaylığı geçerli değil" dedi.

1996 yılında arkadaşlarıyla birlikte Trabzon-Soçi seferini yapan Avrasya feribotunu kaçıran, 2001 yılında ise Swiss Otel baskınını gerçekleştiren Muhammet Emin Tokcan memleketi Düzce’den Ak Parti milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulundu. Dün milletvekilliği aday adaylığı başvurularının son gününde Ak Parti Düzce İl Başkanlığı’na gelen Ali Tokcan, Muhammet Emin Tokcan’ın evraklarını teslim etti. Muhammet Emin Tokcan’ın isminin milletvekilliği aday adayları arasında yer alması dikkat çekerken, Ak Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin başvuru olduğunu, ancak aday adaylığının kabul olmayacağını söyledi.

Hikmet Keskin, Muhammet Emin Tokcan’ın evraklarını dün bir kişinin getirerek teslim ettiğini belirterek, "Bizim aday adaylığı başvurularımız dün sona erdi. Bu kişinin evraklarını başka bir kişi getirdi. Bugün imza atmak için geleceği söylendi, ancak bizim başvurularımız sona erdiği için bu nedenle böyle bir kişinin aday adaylığı geçerli değil. Aday adaylığı süreci dün itibariyle sona erdi. Bu nedenle sadece başvuru evrağı var, milletvekilliği aday adaylığı geçerli değil" dedi.

mehmet-emin-tokcan.jpg  Muhammed Emin Tokcan

ADAY ADAYLIĞI SÖZ KONUSU DEĞİL

Ak Parti Düzce İl Başkanlığı’ndan ise şu yazılı açıklamada bulunuldu:

"7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan ve ülkemiz için çok önemli bir sürecin başlangıcı olacak olan milletvekilliği seçimleri aday adaylığı başvuru süreci 20 Şubat 2015 Cuma günü saat 19.00’da sona ermiştir. Dün saat 18.00’de Muhammet Emin Tokcan isimli aday adayı başvurusu Ak Parti İl Teşkilatı sekretaryamıza gelmiştir. Ancak şahsın kendisinin bizzat gelip aday adaylığı başvurusunu yapmamasından dolayı ’Alındı’ belgesi verilmemiştir. Başvuru saatimiz 20 Şubat 2015 saat 19.00’da tamamlandığından böyle bir aday adaylık başvurusu yoktur. Başka bir şahsın dosyayı getirmesi, alındı belgesinin verilmemesi sebebiyle şahsın aday adaylığı söz konusu değildir ve şahsın Ak Parti ile hiçbir şekilde alakası yoktur."

EVRAKLARI BUGÜN VERECEKTİ

Muhammet Emin Tokcan’ın kardeşi Ali Tokcan ise evrakları dün kendisinin teslim ettiğini belirterek, "Alındı belgesini almadık, bugün için verecektik. Bugün evrağı verecek, alındı belgesini alacaktı" dedi.

3 MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN 61 ADAY ADAYI

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 3 milletvekili gönderen Düzce’de Ak Parti’den 61 kişi milletvekilliği aday adaylığı için başvuruda bulundu. Ak Parti 3 milletvekilliği seçiminde de seçimleri kazanarak Meclis’e 3 milletvekili gönderirken, dün milletvekilliği aday adaylığı başvuruları sona erdi. Erkek adaylardan 5 bin lira, kadın adaylardan ise 2 bin 500 lira alınırken, engelli adaylardan ise para alınmadı. Aday adayları arasında 12 kadın, 45 erkek, 4 ise engelli milletvekili aday adayı bulunuyor.

SUÇ DOSYASI KABARIK

En son Aralık 2012'de Denet Civata Fabrikası haberi ile gündeme gelen Muhammet Emin Tokcan’ın ‘suç’ dosyası oldukça kabarık:

- 1969 Düzce doğumlu olan Tokcan, 1992’den itibaren Abhazya ve Çeçenistan cephelerinde Ruslar’a karşı savaştı. ‘Yalnız Kurt’ lakaplı Çeçen komutan Şamil Basayav’in en yakınında yer aldı.

- Türkiye kamuoyunda ses getirici eylemi, Trabzon-Soçi seferini yapmaya hazırlanan Avrasya Feribotu’nu 8 adamı ile kaçırmasıyla oldu. Tokcan, 17-19 Ocak 1996’de 72 saat süren eylemlerini, Çeçenlerin mücadelesine destek olarak açıkladı.

- Lider konumdaki Tokcan ve adamları bu eylemleri nedeni ile değişik sürelerde hapis cezası aldı. Ama cezalarının üstünden bir yıl geçmeden 5 eylemci firar etti.

- Tokcan, Dalaman Yarı Açık Cezaevinde tutuklu bulunduğu süreçte dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan tarafından ziyaret edildi.

- Sekiz yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Tokcan 3 Ekim 1997’de yarı açık cezaevinden kaçtı. Tokcan, 29 Nisan 1999’de Atatürk Havalimanı’nda sahte kimlik ve pasaportla yakalandı. Ancak ‘Şartla Salıverme Yasası’ndan yararlanarak 22 Aralık 2000’de serbest kaldı.

- Tokcan, sarsıcı bir diğer eylemini ise 22 Nisan 2001 günü gerçekleştirdi. Beşiktaş’taki 5 yıldızlı Swissotel’e yönelik silahlı baskın düzenleyen Tokcan ve 12 adamı otel müşterilerini 11 saat 20 dakika rehin tuttu. Tokcan anılan eylemden 11 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

- Cezaevinde bulunduğu süreçte , “Kafkasyalı-Kayıp Ülkenin İnsanları” adı ile bir kitap yazdı. Kitabında “Avrasya yerine bir Rus gemisi kaçırsaydık, kesinlikle havaya uçururduk” diye yazdı.

- Geçtiğimiz yıl Denet Cıvata ile ‘ilgilenen’ Tokcan’ın adı bu yıl yapılan bir çete soruşturması ile gündeme geldi. Haziran ayında yapılan operasyon sonrası Tokcan liderliğindeki suç örgütünün, yaralama, adam kaçırma, yağma, darp ve zorla çek-senet imzalatma gibi suçlara karıştığı iddia edilmişti. Nöbetçi hâkimlik Tokcan’ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin hakkında tutuklama kararı verdi.