BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,12
HABER /  SEÇİM

AK Parti 2015 genel seçim aday adayları tam liste

2015 genel seçimlerinde AK Parti'den aday olmak için başvuru süresi dün bitti? Peki, genel seçim 2015'te kimler aday olmak için başvuru yaptı?

Abone ol

2015 genel seçimleri için AK Parti'de 11 Şubat'ta başlayan aday adaylığı başvuruları dün (20 Şubat) sona erdi.

2015 genel seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olan 6 bin kişinin içinde hemen hemen her kesimden ve alanlarında başarılara imza atmış isimler yer aldı.

7 Haziran’daki 2015 genel seçimlerine hazırlanan AK Parti’ye aday adaylığı için sağlık, spor, akademi, basın ve siyaset dünyasından bini kadın olmak üzere yaklaşık 6 bin kişi başvuruda bulundu. Aday adaylığı başvurusunda bulunan isimler arasında eski CHP’li Savcı Sayan, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile ‘casusluk’ davasının sanığı Narin Korkmaz’ın babası da var.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre 7 Haziran seçimlerinden, ‘yeni anayasa’ ve ‘başkanlık sistemi’ için güçlü bir çoğunlukla çıkmayı hedefleyen AK Parti’de aday adaylığı başvuruları dün sona erdi. Son günde binlerce kişi genel merkez ve il başkanlıklarına akın etti. Kadın adayların yoğun ilgi gösterdiği AK Parti’de başvuru sayısının bini kadın olmak üzere 6 bini geçtiği belirtiliyor. Aday adaylığı için başvuran engelli sayısı ise 500 civarında.

DAVUTOĞLU KONYA'DAN ADAY

10 günlük süreçte AK Parti’ye başvuru yağdı. Üç dönem kuralına takılan isimlerin aday adayı olmadığı partide, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan ayrılan Mehmet Özhaseki dışında, illerdeki belediye başkanlarından gelen talepler geri çevrildi. Kongrelerde seçilen yeni il başkanlarına da vize verilmedi. Başbakan Davutoğlu da Konya üzerinden başvurdu. İlde 'bir numaralı kayıt sırası' onun için ayrıldı.

ESAYAN, FİDAN, GÖKÇEK, AYDIN

Adaylık için MİT Müsteşarlığı’ndan istifa eden Hakan Fidan Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’ne gelerek başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından Aydın Ünal ve Mücahit Arslan ile Başbakan Davutoğlu’nun danışmanları Ertan Aydın, Ali Sarıkaya ve Taha Özhan da müracaat etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek de aday adaylığı için başvurdu. Yeni Şafak yazarlarından Markar Esayan da İstanbul'dan aday adaylığını açıkladı. İşte başvuran diğer isimlerden bazıları:

FAKIBABA DA VEKİLLİK BAŞVURUSU YAPTI

Başbakanlık Müşaviri Hasan Albayrak,
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban,
Memur Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,
Eski Başbakan Bülent Ecevit’in Koruma Müdürü Recai Birgün,
Gazeteci Yusuf Armağan,
İşadamı Hüsnü Kılıç,
Vakıflar Bölge eski Müdürü Mazhar Yıldırımhan,
Mersin İdmanyurdu Asbaşkanı Ayhan Erdem,
Prof. Dr. Ali Akdoğan,
Yazar Rahim Er,
AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu eski Üyesi Yavuz Değirmenci,
İlahiyatçı Erol Erdoğan,
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi eski Başhekimi Elif Kılıcıkan,
Prof. Dr. Nurselen Toygar,
AK Parti Gençlik Kolları eski Genel Başkan Yardımcısı Enes Şişman,
Şanlıurfa eski Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba,
Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı,
Trabzonlu işadamı Hasan Beşli,
Terörle Mücadele Uzmanı Metin Ergün,
Muş Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce.

SANATÇI MUSTAFA CECELİ İLE O SES ERKAM'IN BABALARI ADAY ADAYI

AK Parti adaylık başvurusunda bulunanlar arasında sanatçı Mustafa Ceceli’nin babası Bekir Ceceli de var. Ceceli'nin yanısıra , İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Yunus Söylet, Türkiye Güreş Federasyonu eski Başkanlığına Hamza Yerlikaya, TSE eski Başkanı Hulusi Şentürk, Gazeteci-Yazar Muhsin Kızılkaya, Spor Genel eski Müdürü Mehmet Baykan, eski milli futbolcu, teknik direktörü ve spor yorumcusu Tanju Çolak, Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, AK Parti eski milletvekili Abdurrahman Kurt, AK Parti eski Milletvekili Hüseyin Besli, Star Gazetesi Yazarı Resul Kurt, ‘O Ses Türkiye’ ile birinci olan Erkam Aydar’ın babası Selahattin Aydar İstanbul’dan aday adayı oldu.

BAYKAL'IN SAĞ KOLU AK PARTİ'DE

Aday adaylığı için başvuran isimlerden en dikkat çekeni ise eski CHP’li Savcı Sayan oldu. CHP MYK eski üyesi Savcı Sayan, AK Parti milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. CHP’de görev yaptığı dönemde “Deniz Baykal’ın sağ kolu” olarak bilinen Sayan, memleketi Ağrı ya da İzmir’den aday gösterilmeyi istediğini söyledi. Savcı Sayan, “Yeni Türkiye yolunda Türkiye’yi Suriye’ye çevirmek isteyenlerle direnmek isteyenlerin mücadelesinde ben tercihimi yaptım. Tercihim, Türkiye’ye kardeşlik getirecek bir tercih. Türkiye yol ayrımında. Tercihimi ben memleket meselesinden yana koyarak AK Parti’den aday adayı oldum” ifadelerini kullandı.

SARAL ANKARA'DAN

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Ankara’dan aday adayı oldu. Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan Kayseri’den, Star Gazetesi Yazarı Halime Kökçe İstanbul’dan, AK Parti İstanbul eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Selim Köroğlu İstanbul’dan, Savcı Zekeriya Öz’ün Dubai tatilinin faturasıyla ilgili açıklamalarıyla hafızalara kazınan Avukat Ali Demirhan Erzurum’dan aday adayı oldu. Yine başvuranlar arasında, gazeteci-yazar Hüseyin Yayman, Nuri Elibol, Bilal Çetin, ‘çözüm sürecinin karakutusu’ olarak bilinen Adnan Boynukara, siyaset bilimcisi Kenan Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcılığından istifa eden Halil Etyemez, Muaz Ergezen, AK Parti MKYK Üyesi Mazhar Bağlı, Akil İnsanlar Heyetinden Erol Göka, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinasyonluğu’ndan istifa eden Osman Güzelgöz ile Milli Eğitim Bakan Müşaviri Necip Fazıl Kurt da yeralıyor.

KORKMAZ'IN BABASI DA ADAY

İzmir merkezli ‘casusluk’ davasının iki numaralı sanığı Narin Korkmaz’ın babası da AK Parti’den aday adayı oldu. Görme engelli baba Atilla Korkmaz, engellilerin sorunlarını çözmek için Meclis’e gitmek istediğini söyledi. İzmir Anadolu Engelliler Derneği’nin onursal başkanlığını da yapan Korkmaz, “Çözüm odaklı çalışmak istiyorum. Bunun tek adresi var, o da AK Parti” dedi. Atilla Korkmaz’ın kızı Narin Korkmaz, casusluk kumpası sonucu 785 gün cezaevinde yatmıştı.

AA'NIN ESKİ GENEL MÜDÜRÜ ÖZTÜRK DE ADAY

Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü Kemal Öztürk, Sakarya’dan milletvekili aday adaylığı için başvuru yaptı. Öztürk, dün AK Parti Sakarya il binasına eşi Hatice, 1 yaşındaki kızı Rabia ve bazı yakınlarıyla gelerek İl Başkanı Fevzi Kılıç’la görüştü. Öztürk milletvekili aday adaylığı için başvuru dosyasını telim ederken, Sakarya’ya vefa borcu olduğunu, bunu ödemek için milletvekili olmak istediğini söyledi.

ESKİ BBP GENEL BAŞKANI TOPÇU DA MI GELECEK?

Hükümette ve AK Parti içinde önemli görevlerde bulunan ancak vekil olmayan Efkan Ala, Numan Kurtulmuş, Yasin Aktay, Süleyman Soylu, Abdülhamit Gül ve Mazhar Bağlı’nın adaylık listesinde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Yine merhum Muhsin Yazıcıoğlu’ndan sonra Büyük Birlik Partisi’nde genel başkanlık yapan Yalçın Topçu da davet edilerek listeye ekleneceği iddia ediliyor.