BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

Ajan böcekler domates güvesine karşı

Domates ihracatını zorlaştıran güvelerle mücadele için çözüm bulundu. Türkiye böcek ithal edecek!

Abone ol

Son yıllarda üreticilerin korkulu rüyası haline gelen domates güvesi için ajan böcekler (Nesidiocoris tenais) geliyor.

Hollanda, İspanya'dan ithal edilen böcekler domates tarlalarına bırakılacak. Böcekler domates güvesi "tuta"yı yiyerek imha edecek.

Türkiye'de ilk kez Ağustos 2009'da İzmir'de tespit edilen domates güvesi tuta, Çanakkale, Muğla, Aydın, Antalya, Manisa, Uşak, Denizli, Tekirdağ, Adana, Balıkesir, Burdur, Yalova ve Mersin'de ise kısmi olarak görüldü. Domates güvesinin yaygınlaşma riskine karşı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir dizi önlem aldı.

TUZAK KURUYOR

Mücadele için ilk olarak altı ziraî ilaç üreticinin kullanımına sunan Bakanlık, üreticileri ve üretici birliklerini tutaya karşı uyardı. Domates güvesiyle mücadele amacıyla bin 50 adet "feromen tuzak" ile 3 bin poşet de "su tuzağı" için ithal izni verildi. Bu tuzaklar tutayı kendisine çeken kokular salıyor. Sonra da gelen böcekleri imha ediyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ayrıca, biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek ithalatına izin verdi. Hollanda ve İspanya'dan çiftçilerin "ajan böcek" (Nesidiocoris tenais) olarak bilinen faydalı böcek için ithal izni verdi. İthalatı gerçekleştirilecek böcekler kısa bir süre içerisinde ruhsatlandırılacak. Türkiye'de üretimi de yapılacak ajan böcekler, domates tarlarına bırakılacak. Domates güvesi tutayı yiyerek yok eden "antituta böcekler" domates ve diğer ürünlere herhangi bir zarar vermiyor.

ÇİFTÇİYE EĞİTİM

Tarım Bakanlığı ayrıca üreticiyi bilgilendirme kapsamında da, 80 bin afiş, 150 bin bilgilendirme broşürü ve 40 bin kitap dağıtırken, 40 bin çiftçi de bu zararlıya karşı eğitimden geçirildi. Ayrıca, 8 dakikalık bir tanıtım filmi hazırlanarak ulusal ve yerel TV'lerde yayınına başlandı.