BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  SAĞLIK

Aile hekimliği sağlıkçıları zengin etti!

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, aile hekimliğinde çalışan sağlıkçıların yüzde 72'sinin gelirinde artış oldu.

Abone ol

Türk Sağlık-Sen tarafından, 548'i aile hekimi, 647'si aile sağlığı çalışanı olmak üzere toplam bin 195 sağlıkçı ile anket düzenlendi.
 
NEDEN AİLE HEKİMLİĞİ? 

Sağlıkçıların aile hekimliği sisteminde çalışmayı tercih etme sebepleri incelendiğinde, yüzde 1'i soruyu yanıtsız bırakırken yüzde 19'u ''daha rahat çalışabilmek'', yüzde 20'si ''daha iyi mali imkanlara kavuşmak'', yüzde 24'ü ''1. basamak sağlık hizmetlerinde görev yapmak'', yüzde 36'sı ise ''mecburiyetten'' bu görevi tercih ettiğini ifade etti.

Araştırmaya göre, aile hekimliği sağlıkçıların yüzde 72'sinin gelirinde artış sağlamış. Ankete katılan sağlıkçıların yüzde 1'i gelir artışı ile ilgili soruyu yanıtsız bıraktığı soruya, yüzde 2'si ''gelirim önemli ölçüde azaldı'', yüzde 4'ü ''kısmi bir azalma oldu'', yüzde 17'si ''önemli ölçüde arttı'', yüzde 21'i ''değişiklik olmadı'', yüzde 55'i de ''kısmi bir artış oldu'' yanıtını verdi.

Araştırmaya katılan aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının gelir durumu konusundaki yanıtları birbirine yakın çıktı.

MEMNUNUM AMA MAĞDURUM

Araştırmada aile hekimliği çalışanlarının sistemden memnuniyetleri de soruldu. Ankete katılanların yüzde 2'si ''fikrim yok'', yüzde 24'ü ''memnunum'', yüzde 19'u ''memnun değilim'', yüzde 55'i ise ''kısmen memnunum'' cevabını verdi. Sistemden büyük oranda memnun olan sağlıkçılar ekonomik, sosyal ve özlük hakkı yönünden mağdur olduğunu düşünüyor.

Mağduriyet durumları sorulan sağlıkçıların yüzde 1'i bu soruyu yanıtsız bırakırken yüzde 5'i ''mağduriyet yaşamadığını'', yüzde 13'ü 'ekonomik', yüzde 24'ü 'sosyal' yüzde 56'sı ise ''özlük'' yönünden mağdur olduğunu dile getirdi.

İŞ YÜKÜMÜZ FAZLA

Araştırmaya göre, aile hekimliği çalışanlarının yüzde 85'i iş yükünün fazla olduğunu düşünüyor. Ankette iş yükü sorulan sağlıkçıların yüzde 1'i ''az'', yüzde 14'ü ''normal'', yüzde 35'i ''fazla'', yüzde 50'si ise ''oldukça fazla'' yanıtını verdi.

Aile hekimliği çalışanlarının yüzde 95' ise nöbet uygulamasının ''yanlış'' olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 3'ü ''fikri olmadığını'', yüzde 2'si ise ''doğru bir uygulama'' olduğunu dile getirdi.

Ankete katılan aile hekimliği çalışanlarının yüzde 1'i sistemde yola devam konusunda görüş dile getirmezken yüzde 16'sı ''kalmak'', yüzde 42'si ''ayrılmak'' istediğini ifade etti. Sağlıkçıların yüzde 41'i ise bu konuda ''kararsız''.