BIST 9.534
DOLAR 32,48
EURO 34,55
ALTIN 2.475,36
HABER /  GÜNCEL

20 yılda bir patlama yaşıyorlar!

Bilim insanları, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda sayıları hızla artan denizanaları hakkında ilginç bir bilgi elde etti.

Abone ol

Denizanalarının dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda hızla sayılarını artırdığı biliniyor. Araştırmalar, denizanası popülasyonunun denizlerdeki kirlilik, küresel ısınma, kıyılarda artan yerleşim birimleri ve diğer faktörler nedeniyle bir nevi engellediğine işaret ediyor.

20 YILDA BİR PATLIYOR

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, deniz analarının sayıları 20 yıllık döngülerde patlama gösteriyor ve sonra yeniden azalma yaşıyor.

Discovery News sitesinde detayları verilen araştırma, 19’uncu yüzyıla uzanan verilerin bir araya getirilmesiyle elde edildi. Uluslararası araştırma ekibi ‘Küresel Denizanası Grubu’na üye bilim insanları, 20 yılda bir yaşanan anormal artışın, okyanusların denizanaları tarafından istila edildiği düşüncesini tetikleyen ana neden olabileceğini ifade etti.

Araştırma ekibi, küresel denizanası nüfusunun 1993 ve 2004 yıllarında patlama gösterdiğini ve bu yılların teorilerini desteklediğini belirtti.

KABUS GİBİ GELİYORLAR

Denizde yüzme keyfini kaçıran, balık ağlarına zarar veren, okyanuslardaki ekosistemi tehdit eden denizanaları, çok büyük rakamlara ulaştıklarında bilim dünyasında alarm verilmesine neden oluyor. Ancak bilim insanları, denizanası sayısındaki artışta insanların da rol oynadığını ve okyanuslarda yaşanan değişikliklerin daha fazla deniz anası üremesine yol açtığını belirtti.

Araştırmacılar, her biri en az 10 yıllık gözlemlere dayanan 37 veri grubunu inceledi. Özellikle Kuzey Yarımküre’deki denizanası faaliyetlerini içeren veriler, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz başta olmak üzere birçok bölgede önemli ölçüler sundu.