BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,19
HABER /  EKONOMİ

Düşük ücret bildirimine SGK'dan denetim

SGK Başkanı Fatih Acar, işverenlerin düşük ücret bildirmesinin önüne geçmek amacıyla denetim yapılacağını bildirdi.

Abone ol
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıtdışı istihdamı engellemek içen geçen yıl yürütülen çalışma kapsamında ücretlerin eksik bildirilmesini engellemek amacıyla 'aylık prim ve hizmet belgesi'nde değişiklik yapıldığını söyledi.

DÜŞÜK ÜCRET BİLDİRİMİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Acar, belli yasalara göre, bazı kurum, kuruluşlar ile kanunla kurulan kurumların ücret belirleme yetkileri olduğuna işaret ederek, örneğin TMMOB ve Türk Tabipler Birliği gibi bazı sivil toplum örgütlerinin de ilgili mesleklerin asgari ücretlerini belirlediğini vurguladı. Acar, şöyle konuştu:

''Bu tür sivil toplum örgütlerini belirlediği ücretin altında bildirim yapan işverenler olursa çalışanlar gerçekten o ücreti alıyor mu, almıyor mu, bunun kontrolünü yapacağız.
Herkes ne ücret ödüyorsa onu beyan etsin. İşverenin ödemediği bir ücrete, prim ödemesi söz konusu değil. 'Siz bin lira ödüyorsunuz, bin 500 lira beyan edeceksiniz' demiyoruz ama beyan edilen ücretin meslek kodları ile uyumlu olması lazım. Biz uyumlu mu değil mi bakacağız. Ücretlerin pozisyonlarla uyumlu olmadığı durumlarda da ilgili işvereni çağıracağız. 'İşletmenizde aşçı ile aşçıbaşı aynı ücretli olmaz' diyeceğiz, aynıysa işverenden bunu açıklamasını isteyeceğiz. Biz diyoruz ki işletmelerimiz, cezalı duruma düşmemeleri bakımından, kendi durumlarını bir daha gözden geçirsinler. 2013'ten itibaren yepyeni bir sayfa açarak, gerçek ücret neyse bunu beyan etsinler.''

İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalıları Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması kodlarına uygun olarak mesleklerini bildirmelerinin sağlandığını ifade eden Acar, böylelikle düşük ücretbildirilmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini anlattı.