BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.490,99
HABER /  EKONOMİ

ihracatını en fazla artıran il

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Abone ol

Sanayi ve ticarette yakaladığı başarılarla ''örnek'' gösterilen Gaziantep'in, 2012 yılında önceki yıla oranla yüzde 19,3 artışla 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracat yaparak, ''ihracatını en fazla arttıran il'' olduğu bildirildi.

Kentten 2012 yılında toplam 5 milyar 879 milyon 414 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Konukoğlu, ''Gaziantep'in ihracatı 2011'e göre yüzde 19,3 oranında arttı. Böylelikle Gaziantep, ihracatını en fazla artıran il olmayı başardı. 2011 yılında Gaziantep'ten 4 milyar 927 milyon dolar ihracat yapılmıştı'' değerlendirmesinde bulundu.

Konukoğlu, aralık ayı ihracat rakamına ilişkin şunları kaydetti:

''2012 yılının aralık ayında yapılan ihracat ise geçen yılın aralık ayına göre yüzde 9,1 oranında artarak 515 milyon 123 bin dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılı aralık ayında Gaziantep'ten 472 milyon dolar ihracat yapılmıştı. Gaziantep'in ihracatı aylara göre incelendiğinde 2012 yılı aralık ayı ihracatı, aralık ayları içinde en yüksek rakamına ulaştı.''

Gaziantep'ten geçen yıl yapılan ihracatı ülkelere göre yorumlayan Konukoğlu, ilk sırada yer alan Irak'a ihracatın yüzde 29 oranında artarak 2 milyar 374 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Konukoğlu, Libya'nın yüzde 162 artışla ihracatın en fazla yükseldiği ülke olduğunu, en fazla ihracat kaybının ise yüzde 44 ile Suriye'de yaşandığını belirtti.

İHRACAT ÇITAMIZI YÜKSELTECEĞİZ

Gaziantep'in küresel piyasalarda yaşanan ekonomik olumsuzluklara rağmen ihracatta rekorlar kırdığı başarılı bir yılı geride bıraktığını vurgulayan Konukoğlu, bunu ihracat pazarlarını ve ürün yelpazesini çeşitlendirerek, en büyük pazarlarından Avrupa ülkelerine bağımlılığı aşarak yaptığını kaydetti.

''2013'te ihracat çıtamızı yükseltmeyi, yeni rekorlara imza atmayı hedefliyoruz'' düşüncesini aktaran Konukoğlu, iş adamlarının bir yandan mevcut pazarlardaki paylarını korurken diğer yandan alternatif yeni pazarlara açılmasının önem taşıdığını belirtti.

Konukoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Gaziantepli sanayiciler olarak, 2012 yılında zorluklara rağmen iyi bir yıl geçirdik. 2013'ün daha iyi bir yıl olmasını ümit ediyoruz. İhracat çıtamızı yükseltmeyi, yeni rekorlara imza atmayı hedefliyoruz. Şehrimiz bunu gerçekleştirecek potansiyele sahip. İhracatın geleceği için tasarıma ve markalaşmaya önem vermeliyiz, ileri teknoloji ürünler üretmeli ve ihraç etmeliyiz. Dünya ihracat pastasından daha büyük pay alarak, büyümemizi canlandırmanın yolu buradan geçiyor.''

Türkiye'nin büyümeye odaklanması gerektiğini belirten GSO Başkanı Adil Konukoğlu, 2013 yılında Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4'ün üzerinde büyümenin yakalanabileceğini belirtti.

Yerli üretime ağırlık vermek gerektiğine işaret eden Konukoğlu, istikrarlı ve yüksek oranlı büyüme için tasarruf oranlarını artırmak ve yapısal reformları sürdürmenin büyük önem taşıdığını bildirdi.