BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.400,51
HABER /  GÜNCEL

Adananın kuyruklu yalanı!

Adana'da musluktan çıkan yılan haberi kuyruklu yalan çıktı. Şimdi Adana, bu haberi tartışıyor.

Abone ol Adana, son günlerde yerel gazete ve internet sitelerindeki ilginç haberlerle kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. Halk arasında espri konusu olan "Toroslara dev vantilatör kurma" çalışmalarından sonra şehrin zeplinlerle soğutulacağı uzun süre tartışıldı.

Bazı yerel gazetelerde bu tür ilginç, ilginç olduğu kadar mesnedi bulunmayan haberlere yer verilmesi ulusal gazetelerde alaycı bir üslupla ele alındı. Adana'da yayın yapan bir yerel gazete de, ulusal gazeteleri örnek göstererek, "Alay konusu olduk" şeklinde konuyu manşetine taşıdı.

Kamuoyunda bu haberlerin etkisi silinmeden yerel gazetelere ve internet sitelerine "Musluktan yılan çıktı" haberleri yayılmaya başladı. Haber duyulduktan sonra özellikle internet sitelerinde boy boy fotoğraflarla haber gündeme taşındı.

İddiaya göre, Adana'nın Merkez Yüreğir ilçesinde yaşayan Kaygısız ailesinin 16 yaşındaki çocukları Emre, su içmek için açtığı musluktan su yerine yılan çıktığını gördü. Emre'nin bu açıklamaları yerel gazatelere ve internet sitelerine taşındı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Bayram Merdan da, bu tür haberlerin asılsız ve komik olduğunu söyledi.

Su sayacının içinde filtre, süzgeç ve mini bir pervaneden oluşan mekanizma olduğunu kaydeden Merdan, bu mekanizmadan bir yılanın geçmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Yerel gazetelerde bu tür haberlerin yer alması gazetecilikte seviye tartışmasını da beraberinde getirdi. Bazı gazeteciler, araştırılmadan ve doğruluğu kesinlik kazanmadan bir konunun haber yapılmaması gerektiğini belirtirken, bazı gazeteciler de gazetelerin yayın kurallarının haberde seviyeyi düşürmemesi gerektiği düşüncesinde birleşti.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, gazeteciliğin toplumda kabul gören saygın bir meslek olduğunu belirterek, "Kaynağı belli olmayan, araştırılmayan, soruşturulmayan ve karşı görüşe yer verilmeyen haberler basında seviyenin düşmesine neden olmaktadır. Kamuoyu, herhangi bir yetkili tarafından resmen açıklanmamış, bir belge ile ispatlanmamış ve kesin kanıtı olmayan seviyesiz haberlerle meşgul edilmemelidir." dedi.