BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.385,74
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adana'da at eşek etine ilanlı isyan

Son aylarda at eşek etiyle gündeme gelen Adana'da hazır yemek sanayicileri isyan etti. Yemekçilerin hedefinde tarım müdürlüğü ve belediyeler var.

Abone ol

Adana Hazır Yemek Sanayicileri Derneği (ADAYSAD), gazetelere ilan vererek, ''kentin son aylarda at-eşek eti ile gündeme gelmesi''nden duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

ADAYSAD Başkanı Levent Duyuler, Adana'nın son aylarda Türkiye genelinde tek tırnaklı hayvan etleri ile gündeme geldiğini söyledi.

Bu durumun kentteki hazır yemek sanayicilerini zor durumda bıraktığını ve iş yapamaz hale getirdiğini belirten Duyuler, bu konuda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla kentte yayımlanan gazetelere ilan verdiklerini ifade etti.

70 FİRMANIN 50'Sİ MERDİVEN ALTI
Adana'da 70 yemek firması bulunduğunu ve bunlardan 50'sinin ''merdiven altı'' çalıştığını öne süren Duyuler, dernek olarak üyelerinin haklarını koruyacaklarını, haksız rekabet yapan firmalar hakkında tazminat davası açacaklarını vurguladı.

ADAYSAD, tarafından ''Kamuoyuna Duyuru'' başlığıyla verilen ilanda, şunlar kaydedildi:

''Maalesef Adana'mız son aylarda Türkiye genelinde at-eşek eti ile gündeme geldi. İlgili firmalar, kamu kurumlarına yemek yapan ve merkezi Adana'da olmayan firmalardır. Adana İl Tarım Müdürlüğünce ne yazık ki sadece gıda üretim izni olan firmalar denetlenmekte ve örnek numuneler alınmakta, merdiven altı yemek üreticileri ise kontrol dışında kalmaktadır.

Çeşitli defalar bunu gündeme getirmemize rağmen, ne Adana Tarım İl Müdürlüğünce, ne de Gayri Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı verme yetkisine sahip ilçe belediyelerince hiçbir önlem alınmamakta, zabıta ve kolluk kuvvetleri maalesef yeterince çalıştırılmamaktadır.

İddia ediyoruz ki sektörümüzde faaliyet gösteren firmaların yüzde 70'inde zorunlu olması gereken gıda mühendisi yoktur. Çalışanların ise yüzde 70'i Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kayıtlı değildir. Çözüm ise çok basittir. At-eşek etinden daha tehlikeli ve olumsuz sağlık sonuçları yıllar sonra görülecek olan direkt kanserojen bazı ürünler de maalesef yemek sektöründe kullanılmakta, bu da resmi kurumlar tarafından bilinmekte olmasına rağmen maalesef hiç bir önlem alınmamaktadır.

Bu sebeple işverenlerimizin seçici olmaları, yemek firması tercihi yaparken sadece fiyat değil, belgelerini ve referanslarını dikkate almalarını tavsiye ederiz.''