BIST 9.775
DOLAR 32,55
EURO 35,00
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Açılım en çok Mardin'e yaradı

Ekonomik teşvik programı, Suriye ile vizenin kaldırılması ve Irak'la geliştirilen ticari ilişkiler Mardin ekonomisine olumlu yansıdı.

Abone ol

Mardin'de son bir yıl içinde 15 fabrika açıldı, 20 fabrika için de başvuru yapıldı. Fabrikalar bacaları demokratik açılımla birlikte tütmeye başlayınca, işsiz umutlandı. Mardin Valisi Hasan Duruer, Suriye ve Irak devletleri ile yaşanan olumlu gelişmelerin Mardin'deki ihracatı da artırdığını söyledi. Geçen yıl bu ülkelere 270 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Duruer, "Irak ve Suriye ile olumlu ilişkiler sonucu son bir yıl içinde 15 fabrikanın kurulmasını sağlarken, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni fabrika kurmak için 20 yeni başvuru yapıldı. Bu arada Mardin'de 15 girişimci işbirliği yaparak Organize Sanayi Bölgesi'nde 3,5 milyon dolarlık parke taşı ve bimsblok priket fabrikası kurdu. Irak ve Suriye'ye ihracat yapan fabrikada 26 kişi istihdam edildi. Son olarak da Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük, Türkiye'nin en kapsamlı üçüncü uzmanlık merkezi olma özelliğini taşıyan 'Martest Analiz Laboratuarları', Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. Kontrol hizmetlerinin özel laboratuarlarda yapılmasına imkân veren yönetmeliğin yayınlanması ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretici ve tüketicilerin talep ettikleri gıda, toprak, bitki, gübre, çevre, su, maden analizi gibi kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılabilirliği noktasında Martest Analiz Laboratuaları ihtiyacı karşılayacaktır. Artık işadamları Mardin'de yatırım yapmak için birbirleri ile yarışıyor." dedi.

FABRİKALARIN BACALARI TÜTMEYE BAŞLADI

Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, son bir yıl içinde artan talepler sonucu mevcut sanayi bölgesini büyütmek ve yeni organize sanayi bölgesinin kurulması için valiliğe başvurduklarını söyledi. Hükümetin yaptığı açılımın özellikle sınıra komşu illere hareket getirdiğini anlatan Duyan, şunları ifade etti: "Bölgedeki terör olaylarının bitmesi için ekonomik kalkınma şart oldu. Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile ertelenen yatırımlar için fırsat doğdu. Mardin'in Irak'a yakın, Suriye ile sınır kenti olması, organize sanayi bölgesine 1 kilometre mesafede demiryolu hattının bulunması sayesinde ihracatta ulaşım sorunu yaşanmıyor. Mardin'de 2008 yılına oranla 2009 yılında yapılan ihracatta yüzde 32.3 oranında artış meydana geldi. Geçen yıl 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Mardin'de bulunan 93 firmanın yaptığı ihracattaki artışın sanayici ve işadamlarını sevindirdi." Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda ağırlıklı fabrikaların yıl boyunca Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat ile artık Mardin'de fabrikaların bacalarında duman tütmeye başladığını belirten Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Ali Tutaşı, "Mardinli işadamları olarak Ortadoğu'ya yakın oluşumuzu en iyi şekilde değerlendik. Ticaret odası olarak yerli ve yabancı firmaları ortak ya da kendi adlarına yatırım yapamaya davet ediyoruz. Irak, Suriye ve İran'a yakın oluşumuz, ulaşım ve altyapı sıkıntımızın olmayışı, yatırım yapmak isteyenler için bir avantajdır. Her yıl geçmiş yıla oranla Mardin ekonomisi gittikçe güçleniyor. 2010 yılı hedeflerini de ticarette yüzde 30'luk bir artış meyadana gelmesini bekliyoruz. Mardin yatırıma ihtiyacı vardır. Bu konuda alt yapı hazır. Mardin'de yatırım yapmak isteyen kesinlikle pişman olmaz. Mardin Ortadoğu'ya açılan ekonomi kapı haline geldi." şeklinde konuştu.