BIST 10.162
DOLAR 32,30
EURO 35,01
ALTIN 2.453,61
HABER /  DÜNYA

ABDyi kızdıran ziyaret

Bush'un gözü bu buluşmada. Suikast planına rağmen Putin, İran'da...

Abone ol

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, intihar saldırısı planlandığı yolundaki haberlere rağmen Tahran ziyaretine başladı.
ABD geziyi yakından takip ediyor...

Putin, Tahran'a varışında askeri törenle ve Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki tarafından karşılandı.

Putin, 1943'te müttefik kuvvetler zirvesine katılmak üzere İran'a giden Stalin'den sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Rusya lideri olacak.

Gündemdeki konular

Vladimir Putin'in Tahran ziyaretinin resmi nedeni, Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin yapacağı toplantı. Ancak Putin, dünkü açıklamasında İran yetkilileriyle ülkenin nükleer programını ele alacağını söylemişti.

Rusya, diğer birçok batılı ülkenin İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygılarını paylaşmıyor. Ancak Tahran'dan daha şeffaf bir tavır takınmasını istiyor. Moskova'nın ABD'yle ilişkileri de giderek gerginleşiyor.

 
İran'ın nükleer araştırmaları
konusundaki uluslararası anlaşmazlığın barışçı yollardan çözülmesi gerektiğini kaydeden Putin, "İran'ı ve halkını korkutmak boşuna. Onlar korkmuyor" demişti.

Suikast planı iddiaları niçin duyuruldu?

ABD Araştırmaları Enstitüsü'nden Viktor Kremenyuk, istihbarat servislerinin suikast planı duyumunu kamuoyuna açıklamasına şüpheyle yaklaşıyor.

Kremenyuk "Putin çok seyahat eden bir lider. Ve bazı insanlar seyahatlerine pek aldırmıyor. Ama şimdi bu gezi, en azından Ruslar'ın çoğunluğu tarafından dikkatle izlenecek" dedi.

Kremenyuk, ayrıca genelde bu tür bilgileri kamuoyuna sızdırmayan istihbarat örgütlerinin, bu kez neden böyle davrandığını anlayamadığını belirtti.

İranlı gazeteci Ali Pehlivan ise, suikast söylentilerinin İran ve Rusya arasında gelişen ilişkileri hedef aldığını söyledi. Ali Pehlivan, " İranlı liderlere 'Bakın suikast tehdidi altında size yardım etmek için geldim. Siz bana yardım etmek için ne yapacaksınız?' diyecek. Belki Hazar Denizi'ndeki petrol gibi doğal kaynaklar, belki de uranyum zenginleştirme konusunda bir anlaşma. Böylece, uluslararası bir arabulucu olarak bir kahraman olur" dedi.