BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,82
ALTIN 2.478,32
HABER /  GÜNCEL

'ABD'yi yenmek mi? Neden olmasın?'

Londra Olimpiyatları'na katılmaya hazırlanan kadın milli basketbol takımının önde gelen oyuncularından Işıl Alben, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Alben amaçlarının madalya ile dönmek olduğunu söylüyor.

Abone ol

Türkiye adına ilk kez olimpiyatlara katılmaya hazırlanan A Milli Kadın Takımı, bu akşam aynı grupta yer aldığı Hırvatistan ile hazırlık maçına çıkıyor.

TSİ 18:00'deki bu maçın ardından, milliler Pazar akşamı da gruptaki en zorlu rakipleri ABD ile karşılaşacak.

Bu maçlar öncesinde konuştuğumuz oyunculardan Işıl Alben, olimpiyatlarda madalyayı hedeflemekten çekinmediklerini söyledi.

Alben altı kez olimpiyat şampiyonu olan Amerikan kadın takımı içinse "ABD takımının gücünü bilsek de, açıkçası kendi aramızda konuşurken bazen 'Neden olmasın' diyoruz. Mücadele gücü yüksek ve inatçı bir takımız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz." diye konuştu.

BBC Türkçe'nin ilk kez Twitter üzerinden yaptığı dün akşamki söyleşiye, çok sayıda basketbol hayranı da sorularıyla katıldı.

Yaklaşık 1,5 saat süren söyleşide, Işıl Alben, olimpiyat heyecanını anlattı.



BBC Türkçe: Merhaba @isilalben10 sohbete hazır mısınız? :)

Işıl Alben: Herkese merhabalar @bbcturkce evet hazırım sorularınızı bekliyorum :)

BBC Türkçe: İzleyenlere hatırlatalım yalnızca olimpiyat ve milli takım konuşuyoruz, sohbeti #bbcia etiketinden izleyebiliyorlar. Ayrıca yarın # okuyabilirsiniz. Soruları biz soruyoruz ama sizlerden gelen sorulardan da birkaç tane seçip yönelteceğiz. İlk soru geliyor: Şu anda neredesiniz?

IA: Şu anda İstanbul'da Polat Otel'de kamptayız, Olimpiyatlara gitmeden önce son hazırlıklarımızı yapıyoruz.

BBC Türkçe: Kolay gelsin. Olimpiyatlarla aranız nasıl, ilk seyrettiğiniz olimpiyatı hatırlıyor musunuz mesela?

IA: Teşekkürler. Açıkçası ilk seyrettiğim Olimpiyatı hatırlamıyorum. Ama Olimpiyat kelimesini yazmak bile beni çok heyecanlandırıyor.

BBC Türkçe: Neden heyecanlandırıyor olimpiyat kelimesi? Ne çağrıştırıyor?

IA: Olimpiyat her sporcunun hayalini kurduğu en büyük organizasyon. Dünyanın en üst düzey sporcularıyla en iyisi olmak için mücadele edeceğiz. Ve tarihimizde ülkemiz adına katılan ilk bayan basketbol takımıyız. Bunun heyecanını yaşıyoruz.

BBC Türkçe: Okurlarımızdan @bbeatit der ki, takım olarak olimpiyatlardaki hedefleri nedir? Yani çıtayı nereye koydular?

IA: İlk aşamada hedefimiz grup maçlarında mümkün olduğunca fazla sayıda galibiyet alarak çeyrek finale çıkmak. İyi bir eşleşme yakalayabilirsek eğer, hedefimiz yarı final ve sonrasında madalya demekten hiç çekinmiyoruz.

BBC Türkçe: ABD kadın basketbol takımı malum altı kez olimpiyat şampiyonu oldu. Grupta onları bir kenara bırakırsak, sizi en çok zorlayacak ekip kim? Herkese hatırlatalım: A grubunda 1- Çek Cumhuriyeti 2- Angola 3- ABD 4- Hırvatistan 5- Türkiye 6- Çin var. B grubu ise 1- Rusya 2- Fransa 3- Avustralya 4- Büyük Britanya 5- Brezilya 6- Kanada.

IA: Amerika dünyanın en iyi oyuncularından kurulu olan bir takım. Zorlu bir grupta yer alıyoruz. Angola ve Çin milli takımları hakkında bilgimiz yok. Çek Cumhuriyeti de üst düzey bir ekip. Hırvatistan da takım oyununu çok iyi oynuyor. Ancak biz de rakiplerimize korku veren bir takımız. Gruptan 3 ya da 4 galibiyet çıkarmamız bizim için süpriz olmayacak.

BBC Türkçe: @HaRuNaRsLaN07 der ki, "Olimpiyatlarda tutmakta en çok zorlanacağı isim kim?"

IA: Savunma yapmayı seven ve rakiplerden çekinmeyen biriyim. Bu soruya Olimpiyat sonunda cevap verebilirim :)

BBC Türkçe: Peki ABD'yi konuşalım: Dün (önceki) akşam İngiltere'ye karşı maça kötü başladılar, sizin için umutlandırıcı bir şey mi bu?

IA: ABD'yi aslında yakından tanıyoruz. Bir kısmı sezon içinde takım arkadaşlarımız ya da defalarca oynadığımız rakiplerimiz. ABD takımının gücünü bilsek de açıkçası kendi aramızda konuşurken bazen 'Neden olmasın' diyoruz. Mücadele gücü yüksek ve inatçı bir takımız. Bu durum da hayallerimizi çok yüksek tutmamızı sağlıyor. Bununla beraber işimizin çok zor olduğunun farkındayız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz.

BBC Türkçe: Peki basketbolda bu noktaya nasıl geldi Türkiye? Kimlere, neye borçlu bu başarıyı?

IA: Bu başarının altında çok büyük bir emek var. İlk kurulan milli takımdan itibaren emek vermiş tüm yöneticiler, idareciler, antrenörler ve oyunculara teşekkür borcluyuz. Şu anda biz çok iyi şartlarda çalışıyoruz. Ve bu ortamı onlara borçluyuz. Bugünleri hayal ederek emek verdiler. Açıkçası ben şu anda burada olduğum icin şanslı olduğumu düşünüyorum ve sizin aracılığınızla bir kere daha bize Olimpiyat yolunu açan herkese teşekkür ediyorum.

BBC Türkçe: Altyapı sayesinde diyorsunuz ama 12 Dev Adam gidemedi, Potanın Perileri gidiyor olimpiyata. Arada takılıyor musunuz onlara?

IA: Kendi aramızda takılıyoruz tabii. Şaka bir yana Avrupa arenasında basketbol heyecanını ilk defa 12 Dev Adam yaşattı. Ben önümüzdeki yıllarda onların da bu gururu bizlere yaşatacaklarına inanıyorum.

BBC Türkçe: @CanssuKaygusuz der ki: "TBMBT bizi bu denli yükseltmiş olmasıyla hak ettiği ilgi ve değeri görüyor mu?" Bununla bağlantılı olarak geçenlerde Japonya'dan gelen bir haber vardı. Japon kadın futbol milli takımı uçakta ekonomi, erkek takımsa business sınıfta uçuyormuş. Sizce baskette ve sporda cinsiyet ayrımı sürüyor mu?

IA: Biz bu tarz durumlarla hiç karşı karşıya kalmadık. Erkek basketboluna ilgi kadınlara oranla daha yoğun ama ben yakalamış olduğumuz başarılarla bu farkı kısa sürede kapatacağımızı düşünüyorum.

BBC Türkçe: Sizi çok tuttuk, kısa kısa birkaç soruyla bağlayalım isterseniz. @EsraBYagmur13 sorar: Milli takımda en iyi kiminle anlaşıyor ve oda arkadaşınız kim?

IA: Oda arkadasım @tugbasket (Tuğba Palazoğlu). Eğer tavlada beni yenmezse kendisiyle daha iyi anlaşabiliriz :)

BBC Türkçe: Ve pek çok kişinin sorduğu bir soru: Neden 10 numara?

IA: Küçük takımda oynarken 5 numaralı formayı giyiyordum. Ancak formamı kaybetmiştim. O zaman 2. bir formamız yoktu. Forma numaramı değiştirmek durumundaydım. Boşta olan tek forma da 10 numaraydı. O günden beri hiç değiştirmek istemedim.

BBC Türkçe: Hagi ve Metin Oktay ile alakası yok yani...

IA: Tabii ki Metin Oktay ve Hagi hayranlığımla ve gönül verdiğim renklerle bağlantılı.

BBC Türkçe: Yine bir genel istek sorusu: Kolyenizin bir anlamı var mı?

IA: Geçtiğimiz yıllarda uzun ve zor bir sakatlık dönemi geçirdim. Kolyemde bir melek figürü var. Aynı şekilde omzumda bir melek dövmesi var sakatlık sonrası yaptırdığım. Kolyemi maçlarda çorabımın içine koyuyorum. Kampa gelmeden önce kaybetmiştim ama yakın bir dostum aynısını bulup getirdi sağolsun.

BBC Türkçe: @HaRuNaRsLaN07 sormuş: Kariyerinde ulaşmak istediği başarılar neler? WNBA'de oynamak istiyor mu?

IA: Wnba yaz döneminde oynanan bir lig. O tarihlerde biz milli takımla yoğun bir programın içerisinde oluyoruz. Gs ile Türkiye ve Avrupa Şampiyonluğu yaşamak istiyorum. Sonrasında da bir Avrupa tecrübesi edinmek istiyorum. Tüm bunların öncesinde en büyük hayalim Olimpiyatlardan madalya ile dönmek.