BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,71
HABER /  DÜNYA

ABDye Hizbullah teklifi

BBC televizyonunda, İran'ın 2003'te ABD'ye yaptığı öneri açıklandı.

Abone ol

BBC televizyonunda, İran'ın 2003'te, Irak'ın işgal edilmesinden kısa bir süre sonra ABD'ye, "Hamas ve Hizbullah'ı desteklememesi karşılığında, kendisine yönelik düşmanca tavrından ve uyguladığı yaptırımlardan vazgeçmesini" önerdiği belirtildi.

BBC televizyonunun haberinde, ABD tarafından reddedilen bu önerinin, İsviçre aracılığıyla Washington'a yazılı imzasız bir gizli mektup şeklinde iletildiği ve BBC'nin bu mektubun kopyasına ulaştığı belirtildi.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu önerinin üst düzey İranlı yetkililerin onayıyla yapıldığını anladığı ve İran'ın bu mektupta, Hamas ve Hizbullah'a desteğini kesmeyi, Irak'ın istikrara kavuşması için nüfuzunu kullanmayı teklif ettiği ve nükleer programında tam bir şeffaflık sözü verdiği kaydedildi.

Buna karşılık ise İran'ın ABD'den kendisine yönelik düşmanca tutumundan vazgeçmesini, Tahran'a yönelik bütün yaptırımlara son vermesini ve rejime muhalif Halkın Mücahitleri örgütünün üyelerinin yakalanması ve İran'a iade edilmesini istediği kaydedildi.