BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  DÜNYA

Avrupaya Osmanlı kuşatması

Azınlık vakıflarının AİHM'de tazminat kararları çıkarması üzerine Türkiye atağa geçiyor.

Abone ol

Osmanlı vakıflarına ait Avrupa'daki mallar izlenecek, mirasçılar ya da vakıf yöneticileri AİHM'ye dava açacak.

Azınlık vakıflarına ait mallar nedeniyle arka arkaya tazminata mahkûm edilen Türkiye, Avrupa'daki Osmanlı malları için AİHM kapısını zorlayacak.

Azınlık vakıflarına ait mallar nedeniyle arka arkaya AİHM tarafından tazminata mahkûm edilen Türkiye, karşı atağa geçmeye hazırlanıyor.

İzleme birimi
Vakıflar Genel Müdürlüğü, eskiden Osmanlı egemenliğindeki Avrupa ülkeleri ve Kıbrıs Rum kesimindeki Türklere ait malların izini sürecek. Osmanlı vakıflarına ait mallar, eserler başkalarının üstüne geçmişse veya yıkılmışsa, mirasçılar, vakıf yöneticileri bilgilendirilip, AİHM'ye dava açmaya yönlendirilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde Balkanlar başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki Osmanlı vakıfları ve bunlara ait malların durumlarını izlemek için bir birim oluşturulacak. Birim, Osmanlı vakıflarına ait malların şu anda ne durumda olduğunun izini sürecek. Öncelikli olarak kötü durumda olan vakıf eserleri, ilgili ülke ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde restore edilecek.

'Binlerce eser var'
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Avrupa'da tahminden daha fazla Osmanlı'ya ait eser bulunduğunu belirterek, "Envanterilerini çıkardık, fotoğrafladık ve kameraya çektik. Osmanlı'ya ait binlerce yer var. Bunların sayısı Türkiye'de azınlık vakıflarına ait mal ve mülklerin sayısından çok daha fazla" dedi.