BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Iraktan Erdoğana Kerkük uyarısı

Başbakan Erdoğan'ın "K.Irak ve Kerkük'te yaşananlara seyirci kalamayız" sözlerine yanıt geldi.

Abone ol

ABD: Referandum yapılmalı. Bağdat: Sınır ötesi operasyonda Türkiye işgalci olur.

Başbakan Erdoğan'ın "Kuzey Irak ve Kerkük'te olanlar kanımıza dokunuyor, bu duruma seyirci kalamayız" sözlerine Bağdat'tan tepki geldi. Ankara'daki Irak elçiliğinden üst düzey bir diplomat, şu mesajları gönderdi:

* Kerkük Türkiye'nin değil: Irak'ta her gün onlarca insan öldürülürken, Kerkük konusunda çıkışlar yapmak için hiç doğru bir zamanlama değil. Ayrıca, Anayasa'yı derinlemesine inceleyip bazı düzeltmeler yapmak için zamana ihtiyacımız var. Türkiye, Kerkük'ün Irak'ın şehri olduğunu unutmamalı.

* Sınır ötesi işgal demek: Türkiye sınır ötesi operasyon yaparsa tıpkı Amerikan güçleri gibi algılanır. Irak halkı, Türk ordusuna işgalci gözüyle bakabilir.

* PKK'dan daha önemli sorunlar var: Irak'taki terör gruplarının varlığını reddetmiyoruz. Yalnızca PKK değil tüm dünyadaki terör örgütleri Irak'ta faaliyet gösteriyor. Irak, Türkiye'nin yaşadığı sıkıntının çok daha büyüğünü yaşıyor. PKK, Irak'taki terörün yanında kıyaslanamayacak kadar küçük. Iraklı yetkili, 2005 yılında Irak Dışişleri Bakanlığı'na iletilen PKK mensuplarının listesi hakkında da "Bunların yüzde 80'i Irak vatandaşı. Yakalansalar dahi iade edilmeleri mümkün değil" dedi. Iraklı yetkili, Kerkük'te yaşayan Türkmenlerin sayısının abartıldığını da öne sürdü.

'Seçim yatırımı'
Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Türkiye Temsilcisi Ömer Merani ise, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını "seçimler öncesi propaganda çalışması" olarak gördüklerini söyledi.