BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.324,99
HABER /  GÜNCEL

'ABD'nin Türkiye'de eğittiği 75 muhalif Suriye'ye geçti'

ABD'nin Türkiye'de devam ettirdiği eğit-donat programını tamamlayan 75 muhalifin Suriye'ye geçtiği belirtildi. Eğitilen Suriyeli muhaliflerin IŞİD'e karşı çatışmalara girmesi amaçlanıyor.

Abone ol

ABD'nin Türkiye'de devam ettirdiği eğit-donat programını tamamlayan 75 muhalifin Suriye'ye geçtiği belirtildi.

Eğitilen Suriyeli muhaliflerin Irak Şam İslam Devleti'ne karşı (IŞİD) çatışmalara girmesi amaçlanıyor.

Suriyeli muhalif gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi direktörü Rami Abdülrahim, eğitilen muhaliflerin 12 arçlık konvoyla ve otomatik silahlarla Türkiye'den Suriye'ye geçiş yaptığını aktardı.

Geçen hafta ABD Kongresi'nin karşısına çıkan ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı'nın başındaki General Lloyd Austin, eğit-donat programına katılanlardan yalnızca 4 ya da 5 kişinin Suriye'de IŞİD'e karşı savaştığını söylemişti.

ABD, IŞİD'e karşı savaşmak üzere yetiştirmek istediği ve 'ılımlı muhalifler' olarak tanımladığı 5 bin kadar kişi için 500 milyon dolar ayırmıştı.

Eğitimi tamamlayan 54 kişi, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmiş fakat El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi çatışmaya girmiş ve bazıları da kaçırılmıştı.

General Austin, kendisine ABD'nin eğittiği kaç kişinin Suriye'de savaştığı sorusuna "Az bir rakam... 4 veya 5 kişi diyebiliriz" yanıtını verdi.

Generalin konuşması sırasında yanında bulunan Savunma Bakanı Müsteşarı Christine Wormuth, yaklaşık 100 kişinin halihazırda eğitimde olduğunu vurgulayarak, eğitilenlerin sayısının azlığını ise katılanların kimlik incelemesi süreciyle ve militanların Suriye rejimine karşı değil, yalnızca IŞİD'e karşı savaşacak olmasıyla açıkladı.