BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Babacan'a saat 14.30'da gelen telefon her şeyi değiştirdi

Ali Babacan son dakikada AK Parti'den aday oldu. Aday olmayacağı bilinen Babacan hangi sözlerle ikna oldu? İşte sürpriz gelişmenin ayrıntıları.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu aday olmamakta kararlı olan Ali Babacan'ı aday listesinin teslim edilmesine saatler kala telefonla arayarak ikna etmiş.

Aday listenin teslim edileceği cuma günü saat 14.30'da Babacan'ı arayan Davutoğlu'nun konuşması ekonomiden sorumlu bakanın adaylığını belirlemiş.

AK Parti milletvekili aday listelerinin kuşkusuz en büyük sürprizlerinden biri de 13 yıl ekonominin başında olan Ali Babacan'ın yeniden aday olmasıydı. 7 Haziran seçimlerinde 3 dönem kuralına takıldığı için aday olmamıştı, 1 Kasım seçimlerinde de aday olmayacağı biliniyordu.

Peki son güne kadar 'aday ol' çağrılarına da olumsuz yanıt veren Babacan'ı ikna eden gelişme ne oldu? Herkesin merak ettiği olayın detayları ortaya çıktı. Hürriyet yazarı Sefer Levent, günün kulisini köşesine taşıdı. İşte o yazıdan bir bölüm:

"İkna turları sırasında kaygılarını giderecek güvenceler verilemediğinden olsa gerek Babacan'ın "Ben artık yokum" kararı hiç değişmemiş. Ta ki cuma günü saat 14:30'da bizzat Başbakan Davutoğlu arayıncaya kadar...

'ADAY GÖSTERDİM' TELEFONU

Başbakan Davutoğlu'nun aday listesinde Babacan'ın olmamasının potansiyel maliyetini en iyi bilen isimlerden biri olduğuna eminim.
Dünya ve Türk ekonomisinde dengelerin değiştiği, piyasalarda kara günlerin yaşandığı son derece kırılgan bir ortamda Babacan'ın isminin o listede olmaması, milletvekilliği ve bakanlıktan çok öte bir anlam taşıyacaktı.
Uluslararası finans çevrelerinde, piyasalarda Türk ekonomisine, mali disipline duyulan güvende o dakika itibariyle riskler oluşacaktı.
Ankara kulislerinden edindiğim bilgilere göre, Davutoğlu'nun Babacan'a telefondaki ilk sözleri "Hayırlı olsun, sizi Ankara 1. bölgeden aday gösteriyorum" oldu. Hemen ardından ekonominin kırılganlığından, seçimin öneminden bahseden cümleler sarf etti. Ancak Babacan'ı asıl ikna eden sözleri başkaydı. Davutoğlu, Babacan'a, yeni dönemde olası bir AK Parti iktidarında, "Ekonominin yönetiminde belirleyici rolünü sürdüreceği" yönünde çok kuvvetli mesajlar verdi. Ardından da "Sizden vazgeçemeyiz, partimizin ve Türkiye'nin size ihtiyacı var" dedi."

Yazının tamamı için tıklayın