BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  EKONOMİ

ABD'nin çıkardığı Türkiye gaz haritası

Sadece bir bölgede 424 milyar metreküp gaz var. İki bölge zengin yataklarla dolu. O bölgelerde bakın hangileri.

Abone ol

ABD'lilerin hazırladığı rapora göre Türkiye'de 424 milyar metreküp kaya gazı rezervi var. Türkiye'nin 10 yıllık gaz ihtiyacına karşılık gelen bu rezerve ulaşmak için kamu ve özel sektör aramalara hız verdi. Enerji Bakanı’nın 3 bölgede daha kaya gazı bulunduğu haberi umutları artırdı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk adımları atılan ardından İngiltere, Kanada ve Çin başta olmak üzere dalga dalga yayılan petrol ve gaz üretimi Türkiye'nin de petrol ve gaz umudunu artırdı.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi Yönetim Merkezi'nin 'Yeni Metotlara Göre Doğalgaz Aramacılığı' raporuna göre Türkiye'deki kaya gazı rezervi 424 milyar metreküp düzeyinde. Yılda 45-50 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye için bu 10 yıllık tüketime bedel bir rezerv demek.

abd-gaz-raporu.jpgABD RAPORUNA GÖRE 2 BÖLGE

ABD'nin çalışmasına göre Türkiye'de kaya gazında özellikle iki bölge öne çıkıyor. Marmara Bölgesi'nde Mezardere ve Hamitabat ile Güneydoğu'da Diyarbakır ile Mardin arasındaki Dadaş Bölgesi geniş rezerv vaat ediyor.

Özellikle Dadaş Bölgesi'nde 254 milyar metreküplük bir gazın olduğu tahmin ediliyor. Dünyada petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesi ile çıkarılması fizibl hale gelen kaya gazı ve kaya petrolü Türkiye için de büyük önem taşıyor. Sektör uzmanları halen taslak halinde olan yeni Petrol Yasası'nın kilit öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Yeni yasada lisans alanlar bunların üzerine oturamayacak” diyorlar.

Konvansiyonel olmayan kaynaklarla petrol ve gaz aramanın mantıklı olması için petrolün 90 abd-türkiye-gaz-haritasi.jpgdoların üzerinde olması gerekiyor.

BU YIL DELİNECEK

Shell Türkiye Arama-Üretim Genel Müdürü Joris Grimbergen, TPAO ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır ve Batman’ın kuzeyinde konvansiyonel olmayan kaynaklara yönelik erken evre arama çalışmaları yürüttüklerini belirterek, “2013’ün ikinci yarısında delme ihtimalimiz var” dedi. Gribmergen, Dadaş şeyl formasyonunun petrol üretim potansiyelinin değerlendirilmesi için gerekli olan verilerin toplanması yolunda atılan ilk adım olduğunu belirterek, sahanın geliştirilmesine yönelik kararları vermek için birkaç yıl süre gerektiğini söyledi.

HANGİ İLLER?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya’da kaya gazı potansiyeli taşıyan sahalara yönelik çalışmalar devam ederken, hükümetin radarına Orta Anadolu’daki gaz sahaları da girdi. Maden Tetkik Arama (MTA) ile Orta Anadolu’daki Konya, Ankara ve Kırşehir'de gaz emaresi bulunan bölgelerde araştırmalara girişilirken, buralarda kaya gazı ile ilgili birtakım bulgulara ulaşıldığı belirtiliyor.

ÇİN KAYA GAZI REZERVİNDE LİDER
(Trilyon metreküp)

Sıra Ülke Doğalgaz Kaya gazı

1 Çin 3 36.1
2 ABD 7.7 24.4
3 Arjantin 0. 3 21.9
4 Meksika 0.3 19.2
5 G. Afrika - 13.7
6 Avustralya 3.1 11.2
7 Kanada 1.7 10.9
8 Libya 1.5 8.2
9 Cezayir 4.5 6.5
10 Brezilya 0.3 6.3
- Türkiye 0.05 0.4

- Toplam 187.1 187.5