BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.412,88
HABER /  DÜNYA

ABD'nin çekilmesine YPG'den korku dolu ilk açıklama : Türkiye bizi...

AMERİKA'nın tası tarağı toplayıp bir anda Suriye'den ayrılmaya başlaması PKK uzantısı YPG üzerinde bomba etkisi yarattı. YPG'liler bugün ABD üssüne yürüyüşe geçiyor.

Abone ol

Suriye'nin kuzeyinde ABD ile 4 yıldır IŞİD'e karşı birlikte savaşan Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ABD'nin aniden askerini çekme kararı karşısında şok oldu. ABD'ye çok güvenerek bölgede kalıcı olmayı planlayan DSG, ABD'nin askerini çekmemesi için bugün bir kez daha görüşeceklerini açıkladı.

Üst düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre YPG ile ABD arasındaki görüşme Kobani Ğerepışk köyündeki ABD üssünde gerçekleşecek.  Sputnik'e konuşan DGS'li üst düzey yetkili çekilme kararını daha önce duymadıklarını belirterek şunları söyledi: 

-"ABD askerlerini çekeceğini bu Çarşamba akşamı bize aktardı.ABD daha önce bize Suriye'de en az 10 yıl daha kalacağız demişti. Bizde planlarımızı ona göre yapmıştık. ABD 10 yıllık plan kapsamında bize silah ve maddi destekte bulunuyordu. Daha geçen ay ABD ile 2 yıllık silah yardımı ve eğitim verilmesi konusunda anlaşma yapmıştık.

Türkiye bize hemen operasyon yapar
-ABD'nin çekilmemesi için yoğun görüşmeler yapıyoruz. Eğer ABD askerini çekerse Türkiye bize hemen operasyon yapar. Bundan kaynaklı bir kaygı var. ABD'nin çekilme kararı bizi şok etti. Durum şimdi çok karışık. Eğer ABD askerlerini çekerse biz başka ülkelerle işbirliği yapmak için çalışmalar yapacağız."

PYD yöneticisi : ABD üssüne yürüyeceğiz
PKK uzantısı PYD'nin Yöneticisi Fethi Mıhemed ise ABD'nin çekilmesine karşı olduklarını belirterek şunları söyledi:
"Son birkaç gün içinde ABD yetkilileri Suriye'den çekilecekleri yönünde bize bir aktarım yapmadılar. Bizi bilgilendirmediler. ABD'nin Suriye'den çekilmesi mantık olarak çok zor. Çünkü Suriye'de İran ve Hizbullah varken çekilemez diye düşünüyoruz. Pentagon çekilmeden yana değildir. Bizde çekilmemelerini istiyoruz. Çekilmesinler diye bugün on binlerce kişiyle Kobani Güneyinde ğerepışk köyünde olan ABD üssüne yürüyüş yapacağız."