BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.493,98
HABER /  GÜNCEL

Putin'den Suriye açıklaması 'Çekilme emaresi yok'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD'nin Suriye'den çekilmesini değerlendirdi. 'Çekildiklerine dair bir emare yok" dedi.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2001 yılından beri düzenlediği büyük yıl sonu basın toplantısı için Rus ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi. Putin, ABD'nin Suriye'den çekildiğine yönelik emare olmadığını belirtirken, Trump'ın "DAEŞ yenildi" sözlerine katıldığını söyledi. nükleer savaş tehdidini küçümsememek gerektiğini belirterek ABD'ye mesaj verdi. Bu yıl Putin'in büyük basın toplantısına 1.702 gazetecinin akredite olduğu belirtildi. İşte Putin'in açıklamalarından satır başları...

ABD SURİYE'DEN ÇEKİLİYOR MU?.. ABD Başkanı'yla aynı fikirdeyim, DEAŞ yenildi. Fakat DEAŞ militanlarının yeniden gruplanması riski hâlâ korunuyor. ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği konusunuysa bilmiyorum. Biz henüz herhangi bir geri çekilme belirtisi görmüyoruz. ABD daha öncede defalarca Afganistan'dan çekileceğini söylemişti fakat hala oradalar."

SURİYE'DE YENİ ANAYASA
Putin: "Anayasa komisyonu kurulması için yapılan çalışmaların son aşamalarına geldiğimize inanmak istiyorum. Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya olarak İstanbul'da buluştuğumuzda anayasa komisyonunun kurulması için yapabileceğimiz her şeyi yapmak konusunda anlaştık. Rusya bunun gerçekleşmesi için kendi payına düşeni yaptı.Komisyonda yer alacak kişilerin listesi üzerinde Esad ile tamamen uzlaşmış durumdayız. Listede yer alan herkes konusunda hoşnut olmasa da Esad yine de bu listeyi kabul etti. İran ve Türkiye de kabul ettiklerini söyledi."

Putin ayrıca anayasa komisyonunun kurulmasının gecikmesine BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın tutumunun sebep olduğunu da ekledi.

PUTİN NE ZAMAN EVLENECEK?... 
- LifeNews muhabiri: Ne zaman evleneceksiniz?
- Putin: Şuna bakın, evli olduğu için benim de kendisi gibi olmamı istiyor. Düzgün bir insan olarak, bunu bir gün yapmam (evlenmem) gerekecek.

DİŞE DİŞ GÖZE GÖZ KÖTÜ BİR İLKE: Rusya vatandaşı Mariya Butina'nın ABD'de tutuklanmasını ilişkin: "Dişe diş göze göz, kötü bir ilke. Neden Butina'yı tutukladıklarına anlam veremedim"

YENİDEN SOSYALİZM MÜMKÜN MÜ?
Putin: "Mümkün değil."

SKRİPAL VE KAŞIKÇI YORUMU
İki olayıda kıyaslayabilir misiniz?
Putin: Skipral vakası, uluslararası rekabet kapsamında Rusya'ya saldırmak için bir bahane olarak kullanıldı. Skripal vakası olmasaydı, başka bir şey uydururlardı. Skripal'in hayatta ve yaptırım uygulandı. Ancak Kaşıkçı hayatta değil ve sessiz kalındı.

SALONDA UKRAYNA BAYRAĞI
Basın toplantısının düzenlendiği salona Ukrayna bayrağı getiren bir gazetecinin sorusunu almaya karar veren Putin, "Skandal mı çıkarmak istiyorsunuz? Lütfen buyurun" dedi.

REHİN ASKERLERE NE OLACAK?
Putin, "Kiev, onları (askerleri) öldürüleceklerini düşündüğü için gönderdi. (Rusya'da tutuklu bulunan) Ukrayna askerlerinin akıbetinin ne olacağına mahkeme karar verecek" dedi.

NÜKLEER SAVAŞTA ÇOCUKLAR NASIL SAKİNLEŞTİRİLİR?
"Nükleer savaş tehlikesi önemsizmiş gibi gösteriliyor. Bu şu anda imkansız olan ya da kritik önemde olmayan bir şey gibi görülebilir. Fakat eğer böyle bir şey olursa bu medeniyetin hatta gezegenimizin sonunu getirebilir. ABD INF Anlaşması'ndan çekilmeye hazırlanıyor. Bir sonraki aşamada ne olacağını kestirmek zor. Üstün güç olmak için çaba harcamıyoruz; olması için çaba harcadığımız şey, dengenin korunması. Fakat güvende olduğumuzu temin edebilirim. Bunu nasıl yapmamız gerektiğini biliyoruz."

NÜKLEER SAVAŞTAN ŞİMDİ KORKMUYOR MUSUNUZ?
Rossiya 1 TV Muhabiri: "Çocukluğumuzda nükleer savaştan çok korkardık."
Putin: Şimdi korkmuyor musunuz?

DÜNYANIN SİLAH KONTROL SİSTEMİ ÇÖKÜYOR
Nükleer savaş tehdidi hakkındaki bir soruya şu yanıtı verdi:
Putin: "Nükleer savaş tehdidi şu anda gerçekten de Soğuk Savaş döneminde olduğundan daha az ciddiye alınıyor. Fakat bu tehdit gerçekte daha az şiddetli hale gelmedi. Dünyada silah kontrolü için kurulan sistemin çökmekte olduğu gözleniyor."