BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB'den kredi derecelendirmeye denetim

AB Komisyonu kredi derecelendirme kuruluşlarına daha sıkı kurallar getirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

AB Komisyonu, ülke ve şirketlerin borç ödeyebilme kapasitelerini değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşlarına daha sıkı kurallar getirmeye hazırlanıyor.

Barnier bazı kredi notlarındaki zamanlamanın dikkat çektiğini söyledi

Komisyon, Standard & Poors, Moodys ve Fitch gibi kuruluşların, daha sıkı kurallarla çalışması, kendileri ve derecelendirmeyi nasıl yaptıkları konusunda daha şeffaf olması ve hata yaptıklarında sorumluluğu üstlenmeleri gerektiğini belirtti.

Yatırımcılar, kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri ışığında, borç alan ülke ve şirketlerin durumu konusunda yargıya varıyor.

Kredi notunun düşürülmesi, borçlanma faizinin artmasına neden oluyor.

AB Komisyonu'nun Bankacılık ve Mali Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Michel Barnier, kısmen özel yatırımcıların sahip olduğu kredi derecelendirme kuruluşlarının, insanlar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Fransa kazası

Barnier, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının notları, piyasaları, genel olarak ekonomiyi ve dolayısıyla Avrupa vatandaşlarının refahını doğrudan etkiliyor. Sadece dile getirilen bir görüş değil" dedi.

Barnier ayrıca, bu kuruluşların değerlendirmelerinin mutlak doğru olmadığını ve geçmişte pekçok kez hata yaptıklarını vurguladı.

Standard & Poors, geçen hafta kazayla Fransa'nın kredi notunu düşürmüş ve daha sonra bunun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığını açıklamıştı.

Özellikle kamu maliyesi zor durumdaki Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin kredi notunun düşürülmesi, bu ülkelerin borçlanma faizlerini önemli oranda yükseltiyor.

Michel Barnier, bazı ülkelerin kredi notunun düşürülmesinin çok zarar verdiğini söyledi.

Barnier, "Bazı not değişikliklerinin zamanlaması da beni hayrete düşürüyor. Örneğin bir ülke için uluslararası yardım programı müzakerelerinin tam ortasında, kredi notu açıklaması yapılıyor. Bu kredi derecelendirmelerinin piyasalarda daha fazla çalkantı yaratmasına izin veremeyiz" diye konuştu.