BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABDden İrana karşı tavır

AB ülkelerindeki parayı çekeceğini açılamasından sonra bu kez ABD ve AB, İran'a karşı yeni yaptırım kararı aldı.

Abone ol

AB ülkelerindeki parayı çekeceğini açılamasından sonra bu kez ABD ve AB, İran'a karşı yeni yaptırım kararı aldı.

Karar, ABD Başkanı George Bush'un Avrupa'ya son ziyaretinin ilk ayağı olan Slovenya'da AB dönem başkanı Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manule Barroso ile yaptığı görüşmelerin ardından geldi.

Görüşmelerde, ayrıca Türkiye'nin AB üyeliği de gündeme geldi.

Bush, konunun çok fazla tartışılmadığını söyledi ama Washington'un Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiğine inandıklarını vurguladı ve Ankara'nın üyelik yolundaki demokratikleşme adımları ve serbest piyasa reformlarını takdir ettiklerini kaydetti.

Ele alınan bir diğer konu iklim değişikliğiyle mücadele konusunda küresel bir anlaşma. Bush, 2009'da görev süresinin bitiminden önce bu konuda bir uzlaşmaya varılabileceği görüşünde.

Dünya ticaretinin serbestleştirilmesi ve Zimbabve'deki siyasi kriz de liderlerin gündem maddeleri arasındaydı.

Ancak görüşmenin ana başlığı İran oldu.

Liderlerin ortak açıklamasında Tahran'dan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun uranyum zenginleştirmeyi durdurma talebine meydan okumaması istendi.

Başkan Bush da açıklamasında, İran'ın dünya barışı için son derece tehlikeli olduğunu savundu.

Bush, Tahran'a eğer uluslararası toplum tarafından dışlanmak istemiyor ve daha iyi ilişki kurmak istiyorsa, ''uranyum zenginleştirme programını, kanıtlanabilir biçimde askıya alması gerektiğinin açık bir şekilde anlatılması gerektiğini'' söyledi.

Zirveyle ilgili bir değerlendirmede bulunan, Washington yönetiminin Avrupa Birliği nezdindeki Büyükelçisi Clayland Boyden Gray, "Öncelikli beklentimiz İran'ın bazı nükleer faaliyetlerini sınırlamasını öngören 1803 sayılı kararın daha etkili şekilde uygulanması ve İran bankalarının nükleer programa kaynak gitmesini sağlayacak şekilde iş yapmasının önlenmesi" dedi.

AB ve ABD liderleri İran'ın nükleer programını tamamen barışçı bir şekilde, enerji amacıyla ürettiği yolundaki taahhütlerini reddediyor ve bu ülkeden programını durdurmasını istiyorlar.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika sorumlusu Javier Solana bu görüşmeler ardından, uzun bir aradan sonra ilk kez İran'ı ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Solana, BM güvenlik Konseyinin beş üyesiyle Almanya adına, yeni bir ekonomik ve siyasi teşvik paketi götürerek; Tahran yönetimini uranyum zenginleştirmekten caydırmaya çalışacak.

Bush'un Slovenya'dan sonraki durakları Almanya, İtalya, Fransa, Vatikan ve İngiltere olacak.