BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Abdullah Gülün inancı tam

Son gelişmeler hakkında değerlendirme yapan Gül, türban kararı ve TBMM Başkanı Toptan'ın 'Senato' önerisini yorumladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararının ardından yaşanan gelişmeleri, "Problemlerin demokrasinin evrensel ilkeleri, hukukun üstünlüğü ve anayasanın rehberliği öncülüğünde çözülmesi gerekir, çözüleceğine inancım tamdır" sözleriyle değerlendirdi.

Gül, Hırvatistan'a yapacağı resmi ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Gül, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası yaşanan gelişmeleri hatırlatarak, 'Taraflara bir mesajınız olacak mı, durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Gül, daha önceden sözlü ve yazılı açıklamalarda bulunduğunu belirterek, "Bir kez daha şunu ifade etmek isterim ki, dünyanın içinde bulunduğu durum, özellikle küresel ekonomik problemler, Türkiye'yi ilgilendiren siyasi olaylar, Türkiye'nin terörle mücadelesi bütün bunlar dikkate alındığında içinde bulunduğumuz dönemde Türkiye'nin güçlü ve kuvvetli olması ve bütün kurumlarının yine güçlü olması, saygınlığını koruması erdemdir" dedi.

Geçmişte örnekleri olduğu gibi enerjinin boşa harcanması durumunda stratejik hedeflerden sapmalar olacağını ve bunun da telafisinin mümkün olmayacağına işaret eden Gül, şunları kaydetti:

"O bakımdan herkesin enerjisini Türkiye'nin güçlü olmasına ve yücelmesine, bunu yaparken şüphesiz ki bütün kurumların, herkes anayasada, kanunlarda belirtilen kendi sınırları içerisinde ama aynı zamanda da bir işbirliği içerisinde olması gerekir. Yani Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunlardan ancak böyle çıkılacağına inanıyorum. Yoksa geçmiş dönemde yaşanan bunalımlar herkesin hafızasındadır. Kaybeden ülkemiz olur. Buna hiçbirimizin hakkı yoktur. Onun için istikrar, huzur, işbirliği hepimizin, herkesin vazifesidir, görevidir. Ve Türkiye'yi güçlü yapmamız gerekir."

Cumhurbaşkanı Gül, kaçan fırsatların da daha sonra geri getirilemeyeceğine dikkat çekerek, "Türkiye'nin tabi içinde bulunduğu problemleri de görmemezlikten hiç kimse gelmez. Bunların da demokrasinin evrensel ilkeleri, hukukun üstünlüğü ve anayasanın rehberliği öncülüğünde çözülmesi gerekir, çözüleceğine de inancım tamdır" diye konuştu.

Bir gazetecinin 'TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çift parlamento teklifini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise Gül, "Herşey açıkça tartışılabilir, Türkiye açık bir toplum" karşılığını verdi.