BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Obama Iraka gidiyor!

Obama seçimlerden önce Irak ve Afganistan'ı ziyaret edecek. Zebari'yle görüşen Obama ona bakın neler söyledi?

Abone ol

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olan Barack Obama, seçimlerden önce Irak ve Afganistan'ı ziyaret edeceğini söyledi ve Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesini desteklediğini yineledi.

Obama, gazetecilere açıklamasında, telefon görüşmesi yaptığı Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bu ülkedeki durum hakkında konuştuklarını ve kendisiyle Bağdat'ta görüşmeyi ümit ettiğini söylediğini bildirdi.

IRAK VE AFGANİSTAN'A GİDECEK

Irak ve Afganistan'ı ziyaret etmeyi düşündüğünü daha önce de söyleyen Obama, ilk kez kesin olarak bu ülkelere gideceğini açıkladı ve ziyaretiyle ilgili ayrıntıların kısa sürede duyurulacağını kaydetti.

Obama, Zebari'ye Irak'ta şiddetin azalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve başkan seçilmesi durumunda ABD'nin muharebe faaliyetlerinin sona erdirilmesi konusunda dikkatli hareket edeceğini söylediğini anlattı.

ZEBARİ'YLE GÖRÜŞTÜ

Zebari'ye, Irak'ta şiddetin azalmasından nasıl cesaretlendiğini aktardığını ancak, ayrıca Amerikan askerlerinin çekilmesi sürecinin başlamasının da kendileri için önemli olduğunda ısrar ettiğini belirten Obama, böylece Irak'ta kalıcı üsler kurulmasında bir çıkarları olmadığına açıklık getirdiğini söyledi.

JOHN MCCAİN "ASKER ÇEKİLMESİN" DİYOR

Hoşyar Zebari, dün de Obama'nın seçimlerdeki rakibi Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain ile Washington'da görüşmüştü.

Seçim kampanyasını dış politika ve ulusal güvenlik konuları üzerine yoğunlaştıran McCain, Irak'ta Amerikan askeri yığınağının artırılmasını destekliyor. Obama ise göreve gelmesinden sonra Amerikan askerlerini Irak'ta çekmeye başlayacağını söylüyor.