BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,92
ALTIN 2.437,65
HABER /  DÜNYA

ABD'den flaş karar: Çekilmeyeceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeyeceklerini açıkladı. ABD gündemi bir süredir İran konusunda alınacak karar nedeniyle tartışmalara sahne oluyordu.

Abone ol

ABD'nin İran konusundaki tutumu giderek sertleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Washington'ın İran konusundaki yeni stratejisinin "İran'ın nükleer silah edinme imkanlarından mahrum bırakmak üzerine" kurulu olduğunu söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün ilan edeceği yeni İran stratejisiyle ilgili bir belge hazırlayan Beyaz Saray, Washington'ın yeni stratejisinin İran'ı nükleer silah edinme imkanlarından mahrum bırakmak olduğunu vurguladı.

'GÜÇ DENGESİ OLUŞTURACAĞIZ'

ABD'nin yeni İran stratejisi, İran hükümetinin istikrarı bozucu nüfuzunun ortadan kaldırılmasına ve saldırganlığının dizginlenmesine odaklanıyor. "Geleneksel birliklerimizi ve bölgesel ortaklıklarımızı İran'ın yıkıcı faaliyetlerine karşı bir destek noktası olarak kullanarak bölgede istikrarlı bir güç dengesi oluşturacağız" diye devam eden belgede, ABD'nin özellikle İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun finanse imkanlarını kısıtlayacağı vurgulandı.

"YAPILMIŞ EN KÖTÜ ANLAŞMA"

Trump, bugün kapsamlı bir İran stratejisi açıklamaya hazırlanırken, Avrupalı müttefikleri Trump'ı, 'Yapılmış en kötü anlaşma' olarak nitelendirdiği 2015 nükleer anlaşmasını onaylaması için ikna etmeye çalışıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May, bu hafta ayrı ayrı Trump'la konuşarak İran anlaşmasının uzatılmaması ihtimalinden duydukları kaygıları ifade etmişti.

İRAN TEHDİT ETMİŞTİ

İran,  ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle ilgili sert bir açıklama yapmış ve "ABD'nin nükleer anlaşma konusundaki duruşu, küresel kaosa yol açacaktır." demişti.

İran  Parlamento Sözcüsü  Ali Laricani, "  ABD eğer nükleer anlaşmadan çıkarsa, bu onların sonu olacaktır.  ABD'nin nükleer anlaşma konusundaki duruşu, küresel kaosa yol açacaktır." ifadelerini kullanmıştı.