BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.398,36
HABER /  DÜNYA

ABD'de şaşırtan Rusya anketi

ABD’de Cumhuriyetçi Başkan Adayı Mitt Romney’in Rusya’yı düşman ilan etmesi, ülkede Rusya tartışmalarını öne çıkardı.

Abone ol

ABD’de yayımlanan dış politika ve siyaset dergisi Foreign Policy'de yayınlanan Scott Clement imzalı makale, son 30 yılda Amerikan kamuoyunun Rusya’ya bakışının nasıl değiştiğini ortaya koydu.

20 yıl önce Romney gibi düşünen Amerikan kamuoyunun çok az bir bölümü şimdilerde “Rusya’nın Amerika’nın en büyük düşmanı olduğu” fikrine sahip.

Komünizmin ardından Amerika’nın Rusya’ya bakışı değişti. Makaleye göre, 1983 yılında yapılan anket Amerikalıların yüzde 93’ünün Sovyetler Birliğini düşman olarak gördüğünü ortaya koyarken, 1990 yılında bu oran yüzde 32’ye düştü. Komünist rejimin yıkılmasının ardından 1993’e gelindiğinde, Amerikan kamuoyunun üçte ikisi Rusya’yı dost veya müttefik ülke olarak tanımlıyor.

2008 yılında Rusya’nın Gürcistan’a gerçekleştirdiği askeri müdahalenin Amerikan kamuoyunda negatif etki oluşturmasına rağmen, 2011’de her 10 Amerikalıdan 8’i Rusya’yı dost veya müttefik olarak görüyor.

GENÇLERİN RUSYA’YA BAKIŞI DAHA OLUMLU

Amerikalı gençlerin Rusya’ya karşı daha olumlu yaklaştığı belirtilen makalede, özellikle toplumda 50 yaş üzeri kesimin “Soğuk Savaş” anıları sebebiyle, Rusya’ya yönelik olumsuz fikir beyan ettiği ortaya kondu. CNN’in 2011 araştırmasına yer verilen makalede, 50 yaş üzeri kesimin yüzde 47’si ‘Rusya’yı Amerika için dost bir ülke olmadığını’ belirtirken, gençlerin yüzde 70’i Rusya’ya olumlu duygular besliyor.

Romney, CNN'e verdiği röportajında, Rusya'yı düşman ülke olarak tanımlamasına Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tepki göstermiş, “ABD başkan adaylarına iki tavsiyem var… Birincisi kafalarını kullansınlar. İkincisi ise saatlerine baksınlar. Şu an 2012. 1970’lerin ortasında yaşamıyoruz…” eleştirisi getirmişti.