BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Irkçı afiş Avusturya-Fas ilişkilerini gerdi

Avusturya'nın İnnsbruck şehrinde 15 Nisan'da yapılacak seçimlerde aşırı sağcı partinin hazırladığı ırkçı seçim afişi krize yol açtı.

Abone ol

Avusturya'nın İnnsbruck şehrinde 15 Nisan'da yapılacak seçimlerde aşırı sağcı partinin hazırladığı ırkçı seçim afişi Avusturya ve Fas arasında siyasi krize sebep oldu.

Avusturya Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) tarafından hazırlanan afişlerde yer alan 'Fas hırsızlığı yerine vatan sevgisi' ifadesi Fas hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı. Avusturya'nın Rabat Büyükelçisi Wolfgang Angerholzer Dışişleri Bakanlığına çağrılıp olayla ilgili izahat istenirken, olay afiş Avusturya'da yargıya da taşındı.

Avusturya Komünist Partisi afişle ilgili afişin 'kin ve düşmanlığa teşvik' ettiği iddiasıyla savcılığa başvurdu. Açılan davada Fas Krallığı Viyana Büyükelçiliği de davaya müdahil olacağını açıkladı. Afişe ilişkin toplam 3 suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

AŞIRI SAĞ PARTİNİN DOSYASI KABARIK

FPÖ'nün seçimlerde kin ve nefret ifadeleri içeren afişler hazırlaması Avusturya'da yeni bir durum değil. Daha önceki seçimlerde 'Müezzin yerine kilise çanı', 'İslam yerine vatan' ve 'Viyana kanı' gibi afişler kullanan aşırı sağcı partinin Graz adayı Susanne Winter de Hz. Muhammed'e (s.a.v.) hakaretten hapis ve para cezasına çarptırılmıştı.