BIST 9.709
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.491,05
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli Albay hakkında ilginç iddia

Suriye yönetimine karşı bayrak açan ilk üst düzey komutan olan Albay Hüseyin Mustafa Harmuş'un kurşuna dizilmediği iddia edildi.

Abone ol

Bir MİT görevlisi tarafından para karşılığı Suriye rejimine teslim edildiği söylenen ve ocak ayı sonlarında idam edildiği yönünde haberler çıkan Harmuş’u 11 Şubat’ta cezaevinde ziyaret ettiğini savunan bir şahit ortaya çıktı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Suriyeli, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Harmuş'un idam edilmediğini, başkent Şam'daki Sadnaya Cezaevi’nde tutulduğunu savundu.

Suriyeli kaynak, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Amcamın oğlu Sadnaya Cezaevi’nde yatıyordu. Daha sonra cezaevinden çıktı. Biz de kendisini ziyarete gittik. Konuşmasında Albay Hüseyin Harmuş'un aynı cezaevinde kaldığını, son olarak 11 Şubat tarihinde Harmuş’u cezaevine gördüğünü anlattı. Biz de çok şaşırdık. Çünkü Harmuş’un idam edildiği yönünde 30 Ocak tarihinde haberler çıkmıştı." diye konuştu.

Suriyeli şahıs, Cihan’a demecinde şaşkınlık sonrası durumu şöyle anlattı: ”Amcamın oğluna Harmuş’un idam edildiği yönünde haberler çıktığını hatırlattığımızda ise çok emin bir şekilde, kendisinin bizzat Harmuş’u gördüğünü, idam edildiği yünündeki iddiaların ise gerçek olmadığını söyledi. Harmuş’u son olarak Sadnaya Cezaevi’nde gördüğü anlattı.“

HARMUŞ’UN EŞİ: İDAM EDİLDİĞİNE İNANMIYORUM

Öte yandan, Suriye’deki mevcut uygulamada idam edilenlerin cesetlerinin ailelerine teslim edilmesi; ancak Harmuş’un “cesedinin” ortada olmaması da idam edilmemiş olabileceği iddiasını güçlendiriyor. Suriye yönetiminden bu yönde bir açıklama da yapılmış değil.

Mustafa Harmuş’un Hatay’daki çadırkentte kalan eşi de, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada eşinin hayatta olduğunu sandığını söyleyerek, “Albayın idam edildiğine inanmıyorum.” dedi.

Suriye yönetimine karşı bayrak açan ilk üst düzey askeri yetkili olan Albay Hüseyin Harmuş, Türkiye’ye sığınmasının ardından Özgür Suriye Ordusu’nu kurmuştu. Albay Harmuş, kaldığı Hatay’ın Altınözü Kampı’ndan çıkarılarak Suriye’ye teslim edilmişti. Yargıya intikal eden bilgilere göre, bazı MİT görevlilerinin de içinde bulunduğu bir grup, para karşılığı Harmuş'u zorla kamptan kaçırarak, organize suç örgütü üyeleri M.A. ve S.A.'ya teslim etti. İki şahıs da Harmuş'u Samandağ ilçesine bağlı Çevlik beldesi sahilinden tekneyle Suriye'ye götürdü.

Esed yönetimine teslim edilen Harmuş, daha sonra Suriye televizyonuna çıkarılmış, baskı ve tehditle alınan “pişman olduğu yönündeki itirafları” günlerce yayınlanmıştı. İtirafların yayınlanmasının ardından Suriyeli komutanın ocak ayı sonlarında kurşuna dizilerek idam edildiği yönünde Ortadoğu medyasında haberler çıkmıştı.