BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,18
HABER /  POLİTİKA

ABDde çıkan kriz istifa getirdi

Emeklisine çok az bir süre kala Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Şensoy istifa etti. İstifanın arkasında ise kriz var!

Abone ol

Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un kendi talebi üzerine merkeze çekileceği öğrenilirken istifanın detayları da ortaya çıkmaya başladı.

Beyaz Saray’daki görüşme öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD tarafına liderlerin baş başa yapacağı görüşmenin 1+1 esasında olması talebinin iletilmesini istedi.

1+1 esasına göre iki ülke liderlerinin yanı sıra dışişleri bakanları da görüşmeye katılıyor. Ancak Pazartesi günkü görüşmenin baş başa yapılması planlanan yaklaşık yarım saatlik bölümüne dışişleri bakanları alınmadı.

Bunun üzerine Türkiye’nin 1+1 talebinin ABD tarafına ulaşmadığı ortaya çıktı.

DAVUTOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ İSTİFA ETTİ

Bu karışıklığa Dışişleri Bakanı Davutoğlu tepki gösterdi. Bunun üzerine Şensoy, görevinden alınıp merkeze alınmasını talep etti. Şensoy’un bu talebi de uygun bulunup kabul edildi.

Şensoy'un 2 ay sonra yaş haddinden emekli olması bekleniyordu.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un 8 Aralık 2009 tarihinde merkez görevine alınmasını talep ettiğini, bu talebin kabul edildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soruya verdiği yanıtta, "2006 yılı Ocak ayından bu yana Washington Büyükelçiliğimizde görev yapmakta olan Sayın Şensoy'un görev süresi esasen yaş haddinden dolayı 2010 yılının ilk yarısında sona erecekti. Sayın Büyükelçinin bu talebini iletmesi üzerine Washington Büyükelçiliğimize önümüzdeki günlerde yeni bir atama yapılacaktır" ifadesini kullandı.

NABİ ŞENSOY KİMDİR

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli diplomatlardan biri olarak gösterilen Nabi Şensoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütürken, 2006 yılında görev süresi dolan Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'nun yerine atandı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Şensoy, daha önce Madrid ve Moskova büyükelçilisi olarak görev yapmıştı.

Büyükelçiliği döneminde birçok önemli olaya tanıklık eden Şensoy, 2007 yılında 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni tezlerini destekleyen bir karar tasarısının ABD Kongresi'nden geçme noktasına geldiği zaman protesto amacıyla dokuz günlüğüne Ankara geri çekilmişti.