BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD: Telefon dinlemelerine karşı yeni yasa

Edward Snowden'ın gizli belgeleri dünyayla paylaşmasının ardından, ABD telefon kayıtları arşiviyle ilgili bir düzenleme hazırladı. Senato'ya gelen taslağın, telefon dinlemelerinin yaygın bir şekilde arşivlenmesine engel olacağı belirtiliyor

Abone ol

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın telefon dinlemelerini istismar ederek milyonlarca ABD'liyi dinlemeye aldığının anlaşılmasının ardından, ajansın yetkilerini sınırlayan ilk yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi.

Tasarıya hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar destek verdi.

Eski bir Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanı olan Edward Snowden, ajansın yetkilerini kötüye kullandığını ve sıradan Amerikalıların dahi takibe alındığını ortaya çıkarmıştı.

Snowden'ın ifşa ettiği bilgilerin ardından ABD'ye ve Ulusal Güvenlik Ajansı'na tepkiler artmış, casuslukla suçlanan Snowden ise, ülkeden ayrılmak ve Rusya'ya iltica etmek zorunda kalmıştı.

Ulusal Güvenlik Ajansı'nın telefon dinlemeleriyle ilgili yetkilerini sınırlayan taslak Temsilciler Meclisi'nden geçtikten sonra oylanmak üzere Senato'ya gönderilecek.

Bu yasayla, neredeyse her sabit Amerikan telefon hattından yapılan aramanın kaydedilip, arşivlenmesine engel olunacağı belirtiliyor.

Bugüne kadar arşivlenen telefon konuşmalarının, yurtdışındaki terör örgütleriyle bağlantıları ortaya koymak amaçlı olduğu söyleniyordu.

Desteğin azaldığı endişesi

Taslağın yasalaşmasına Beyaz Saray'ın desteğinin azaldığı söyleniyor ve bu durum endişe yaratıyordu. Ancak oylama endişeleri boşa çıkardı ve taslak, 120'ye 303 oyla kabul edilerek, Senato'ya gönderildi.

Taslak yasalaşırsa, söz konusu konuşma kayıtları, telefon şirketlerinde tutulacak. Fakat telefon şirketlerinin kayıtları ellerinde tutma süresine uzatma talep edilemeyecek.

Eğer Ulusal Güvenlik Ajansı özel olarak bazı kayıtları "terör planlarını aydınlattığı" gerekçesiyle talep ederse, bu talepleri için bir mahkeme kararı alması gerekecek.

Yasa yumuşatıldı mı?

Söz konusu yasayı destekleyen Cumhuriyetçi ve Demokrat parlamento üyeleri, daha sert bir uygulama talep ediyor. Ayrıca taslakta daha önce yer alan "bağımsız kamusal vekil ile Ulusal Güvenlik Ajansı'nın gözlemlenmesi" hükmünün çıkarılması da, eleştirilere yol açtı.

Demokrat partili Jan Schakowsky, söz konusu düzenlemenin açıkça yumuşatıldığını söyledi ve "Yine de 'mükemmeliyet' beklentisiyle iyi bir şeyi yok etmemeliyiz" dedi.

Ancak bazı özel hayat ve sivil özgürlük savunucuları, bu taslağın anlaşmayı kaçınılmaz bir şekilde zayıflattığını söylüyor.

Demokrasi ve Teknoloji Merkezi Başkanı Nuala O'Connor, eleştirilerini şöyle ifade etti:

"Bu düzenleme telefon kayıtlarının toptan ve yaygın bir şekilde tutulmasını engellemek için hazırlanmıştı. Ancak o kadar zayıflatıldı ki, sonuçta yine yaygın bir kitle, hedef gözetilmeksizin dinlenecek ve bu kişilerin özel hayatlarına ait bilgiler tutulacak."

Google ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketleri de taslaktan desteklerini çektiklerini açıkladı. Şirketler, kullanılan dilin yasanın suistimale açık olduğunu ve internetten yaygın bir şekilde bilgi toplanmasına olanak tanıdığını belirtti.