BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD: Tennessee'de elektrikli sandalye ile idama dönüş

Eyalette artık idama mahkum edilenlerin cezaları, uygun zehirli iğne bulunamaması halinde elektrikli sandalyede infaz edilebilecek. ABD'de geçen ay bir idam mahkumu, infazında kullanılan zehirli iğnenin sonuç vermemesi nedeniyle can çekişerek ölmüştü.

Abone ol

ABD'nin Tennessee eyaletinde artık idama mahkum edilenlerin cezaları, uygun zehirli iğne bulunamaması halinde elektrikli sandalyede infaz edilebilecek.

Eyalette elektrikli sandalyede infazın önünü açan tasarı, Tennessee Valisi Bill Haslam'ın onayı ile yasalaştı.

Tasarı geçen ay Tennessee Temsilciler Meclisi'nden 13'e karşı 68, Tennessee Senatosu'ndan ise üçe karşı 23 oyla geçmişti.

ABD'de sekiz eyalette idam mahkumlarına, cezalarının nasıl infaz edilmesini istedikleri soruluyor.

Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'nden Richard Dieter ise, Tennessee'nin ABD'de elektikli sandalye ile idamı zorlayan ilk eyalet olduğunu söyledi.

ABD'nin Oklahoma eyaletinde bir idam mahkumunun geçen ay, infazında kullanılan zehirli iğnenin sonuç vermemesi nedeniyle can cekişerek ölmesi ülkede idam cezasına yönelik tartışmaları yeniden alevlendirmişti.

Eyalette ilk kez 1916'da kullanıldı

ABD'nin Tennessee eyaletinde idam cezalarının infazında elektrikli sandalye ilk kez 1916'da kullanıldı.

1916-1960 yılları arasında eyalette 125 kişinin cezaları bu şekilde infaz edildi.

1960-2000 yılları arasında Tennessee'de idam edilen olmadı.

2000 yılında eyalet parlamentosundan geçen bir yasa ise idam cezalarının infazında temel methodun zehirli iğne kullanımı olmasını öngörüyordu. Yasa uyarınca sadece 1999'dan önce suç işleyenler ve idama mahkum edilenler, cezalarının elektikli sandalyede infaz edilmesini talep edebilecekti.

Tennessee'de 2007 yılında ise 10 yıl önce üç çocuğunu ve onların üvey kardeşini öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkum edilen Daryl Holton'ın cezası, kendisinin talebi üzerine elektikli sandalyede infaz edilmişti.