BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD Savunma Bakanı Panetta Kabil'de

ABD Savunma Bakani Leon Panetta Washington'un Taliban militanlarına güvenli saklanma ortamı yarattığı iddia edilen Pakistan'a karşı sabrının taşmaya başladığını söyledi.

Abone ol

ABD Savunma Bakani Leon Panetta Washington'un Taliban militanlarına güvenli saklanma ortamı yarattığı iddia edilen Pakistan'a karşı sabrının taşmaya başladığını söyledi.

Kabil'e yaptığı sürpriz ziyaret sırasında konuşan Panetta, İslamabad'ın Afganistan'da Nato birliklerine saldıran militan grupları temizlemek için harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Savunma Bakanı'nın ziyareti Taliban'ın saldırılarının sıklık kazanmasının ardından geldi.

Taliban'ın Çarşamba günü düzenlediği saldırıda 22 kişi hayatını kaybetmişti.

Pakistan, militanlara yardım ve yataklık yaptığını reddediyor.

Pakistanlı yetkililer ordularının sürekli yasadışı örgütlerin konuşlandığı kırlık bölgelere baskın yaptığını ve bu grupların Pakistanlı sivilleri ve askerleri de hedef aldığını söylüyor.

Washington ise yıllardır Pakistan'ın bu militanlarla ilgili daha sert önlemler alması gerektiğini savunuyor.

Giderek artan gerginlik

Panetta Afganistan Savunma Bakanı ile görüştükten sonra ''Sabrımızın sınırına ulaşıyoruz'' dedi.

Savunma Bakanı özellikle Pakistan'ın kuzey batısında konuşlandığına inanılan Hakkani Militan Şebekesi'nin sonunun getirilmesi gerektiğini belirtti.

Çarşamba günü intihar bombacıları çoğu sivil olan 22 kişiyi öldürdü.

Afgan yetkililer aynı tarihte Logar'daki bir Nato saldırısında 18 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Panetta ''Pakistan teröristlere destek verdiği sürece Afganistan'da barış sağlanması çok zor'' dedi.

Savunma Bakanı ''Pakistan'ın harekete geçmesi çok önemli. Bu militanlara yaşam hakkı tanıması bizi çok rahatsız ediyor'' dedi.

Pakistan ile ABD arasındaki ilişkiler ABD'nin Usama Bin Ladin'i Mayıs 2011'de öldürdüğü saldırıdan bu yana oldukça gergin.

Pakistan planın kendilerine haber verilmemiş oluşundan rahatsızlık duyuyor.

İki ülke arasındaki ilişkileri Pakistan'ın Nato'nun Afganistan'a mal taşımak için kullandığı bir rotayı açmamakta ısrar etmesi yüzünden de zarar gördü.

Pakistan 24 askerinin bir Nato hava saldırısında ölmesinin ardından söz konusu rotayı kapatmıştı.

Uzmanlar yabancı kuvvetlerin 2013'de Afganistan'ı terk etmesi planlanırken ülkede barışın sağlanması için Pakistan'ın desteğinin vazgeçilmez olduğunu söylüyor.

Ekim ayında Pakistan Genel Kurmay Başkanı Aşfak Kayani ABD'nin Pakistan'a militanları yakalaması konusunda baskı yapmak yerine Afganistan'da stabil bir durum yaratmaya çalışması gerektiğini söylemişti.

Yetkililer militanlarla savaşın oldukça zor olduğunu çünkü hem Pakistan hem de Afganistan'ın kırsal sınır kesiminde çok da otorite sahibi olmadığını söylüyor.

Ancak uzmanlar Pakistan'ın yeni bir cephe açarak Hakkani militanlarına saldırmaya sıcak bakmadığını düşünüyor.

Panetta, Kabil'e varışında gazetecilere yaptığı açıklamada son dönemde isyancı güçlerin saldırılarında gözlenen artış ve askeri güçlerin geri çekilmesi konusunda komutanların düşüncelerini öğrenmek istediğini açıkladı.

Savunma Bakanı Panetta, isyancı güçlerin saldırılarının çok daha örgütlü göründüğünü belirtti; ancak genelde ülkedeki şiddet olaylarının önceki yıllara kıyasla azaldığını söyledi.

Havaalanında kendisini karşılayan askeri birliklere bir konuşma yapan Panetta ''Kendimizi korumak zorundayız. Ancak Pakistan'ı da bu militanlara karşı harekete geçmeye ikna etmeliyiz'' dedi.

Panetta bir haftadır Asya'da yeni Amerikan askeri stratejisini açıklamak için görüşmeler yapıyor.

Ocak ayında belirlenen yeni strateji ABD'nin askeri operasyonlarının odağını Asya-Pasifik bölgesine kaydırmasını öngörüyordu.