BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Çanakkale'yi hiç böyle görmemiştiniz

Çanakkale Savaşları, merkezdeki 11 ayrı salonda 3 boyutlu görüntülerle ziyaretçilere anlatılacak.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bünyesinde yapımı tamamlanan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni hizmete açtı. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Gelilolu Tarihi Milli Parkı’nda 8 bin 600 metrekarelik alan üzerine yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Eşi Emine Erdoğan’la birlikte helikopterle yarımadaya gelen Erdoğan‘a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son teknolojiyle donatılan devasa tanıtım merkezi hakkında bilgi verdi.

11 ODADAN OLUŞUYOR

11 odadan oluşan ve 80 milyon liraya mal olan merkezin kurdelesini kesen Erdoğan, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, Çanakkale destanını bugüne ve yarınlara taşımaktan onur ve mutluluk duyduklarını söyledi. Erdoğan, protokol mensuplarıyla beraber merkezi gezerken, içeri basın mensupları alınmadı.

ÜÇ BOYUTLU GÖZLÜKLERLE İZLEYİN

Tanıtım merkezi, çeşitli sahneleri en etkili şekilde göstermek maksadıyla dünyada benzeri olmayan hologram ile filmin aynı anda kullanıldığı bir tekniği barındırıyor. Çanakkale muharebeleri, 2 salonda dağıtılan gözlükler vasıtası ile üç boyutlu olarak izleyicilere sunuluyor. Özellikle Nusrat mayın gemisi ve Ocean zırhlısının canlandırıldığı sahnelerde kullanılan hareketli platform, ziyaretçilerin ekrandaki görüntüyü bire bir yaşamalarını sağlıyor.

DESTAN 8 FARKLI DİLDE ANLATILIYOR

Orijinalinde Türkçe yapılan anlatım, kulaklıklar aracılığıyla 8 farklı dile çevrilebiliyor.
Merkezdeki 11 salondan birincisi olan ‘Osmanlı Harbe Giriyor’ salonunda, 1914 yılı Cihan Harbi öncesi Osmanlı'nın durumu ve harbe nasıl dahil edildiği kronolojik olarak anlatılıyor. Nusret mayın gemisinin bulunduğu ikinci salonda geminin mayın döşeme işlemi, ziyaretçilere gemi üzerinde gösteriliyor. Hareketli olan platform, sarsıntılarla mayın döşeme işlemini ziyaretçilere hissettiriyor.

OCEAN ZIRHLISININ GÜVERTESİNE ÇIKIN

İtilaf Kuvvetleri komutanlarının amiral gemisi Ocean zırhlısının canlandırıldığı üçüncü salon da yine hareketli platformdan oluşuyor. Gemide, İtilaf Devletlerinin muharebe planlarını izleyen ziyaretçiler, Ocean gemisinin top atışlarının oluşturduğu sallantıyı da hissedebiliyor.

TOP ATIŞLARI SARSIYOR

Dördüncü salonda, ziyaretçiler Mecidiye tabyasının bombalanmasını ve Seyit Onbaşı'nın tarihe geçen kahramanlığını 3D projektör ve gözlükler ile perdede izleme imkanı buluyor. Beşinci salonda, İtilaf Kuvvetlerinin Gelibolu Yarımadası'nı işgal için geliştirdikleri planlar üç boyutlu harita üzerinde o döneme ait görüntüler ile birlikte sunuluyor. Altıncı salonda ise, 263 Rakımlı Tepe'de Mustafa Kemal'in tarihi emrinin canlandırılması için film ile hologram ilk defa bir arada kullanılıyor.

SİPERLERİN ARASINA DALIN

Yedinci salonda ziyaretçilere siperler arasında kara muharebelerinin çeşitli kesitleri ve yaşanmış kahramanlık örnekleri anlatılıyor. Sekizinci salonda Çanakkale hava muharebeleri, hava savaşlarını seyrettirebilmek için gökyüzüne yükseliyor hissi verecek şekilde özel oluşturulmuş bir kubbede, üç boyutlu olarak 7 projektör ile yansıtılan film eşliğinde anlatılıyor. Dokuzuncu salon, ziyaretçilere, harbin sonunda İngiliz ve Anzak birliklerinin yarımadadan çekilişini anlatıyor.

HARBE AİT HATIRALAR

10'uncu salonda harbe ait hatıralar, özel alet ve ekipmanlar, özel gösterim teknikleri ile ziyaretçilere gösteriliyor. 11'inci salonda ise 1915'ten günümüze Türkiye'deki ilerleme ve gelişmeler aktarılıyor.

Tanıtım merkezinin sergi olarak kullanılan bölümünde ziyaretçilere, tarihi mekanlarda interaktif şekilde fotoğraf çektirebilme imkanı sunuluyor. 9 Haziran’dan itibaren kapılarını ziyaretçilere açacak olan tanıtım merkezindeki gösterim, yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Tanıtım merkezi giriş ücretlerinin tam 20 TL, öğrenci 5 TL olması planlanıyor.