BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.506,85
HABER /  DÜNYA

ABD Rusya'ya ilk cezayı kesti

Suriye'ye her türlü desteği vererek ABD'nin şimşeklerini üzerine çeken Rusya'ya Beyaz Saray, ilk cezayı kesti.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un "Rusya ve Çin bedel ödemeli" sözü gerçeğe dönüşüyor. ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon’un “baskıcı Suriye rejimini” silahlandıran Rusya devlet ihraç şirketi Rosoboronexport’la bağlarını koparacak yasayı onayladı.

Özellikle Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a verdiği destek ABD'nin uzun zamandır tepkisini çekiyordu. Demokrat üye Jim Moran tarafından sunulan yasa teklifine 407 üye olumlu yönde oy kullandı.

ASKIYA ALINDI

Rusya ve Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yaptırım öngören tasarıyı üçüncü kez veto etmesinin ardından alınan karar, Rus şirketin ABD ile yeni düzelen ilişkilerini olumsuz etkileyecek. Rosoboronexport’a getirilen yasak, Afganistan’da kullanılmak üzere 171 milyon dolar değerinde 10 adet Mi-17 Rus helikopteri alım anlaşmasını da askıya alıyor.

Ria Novosti’ye göre Moran yaptığı değerlendirmede, “Baskıcı Suriye rejimini silahlandıran bir şirketle ABD hükümetinin birlikte çalışması kabul edilemez. ABD masum erkek, kadın ve çocukların öldürülmesine göz yumamaz. Rosoboronexport’la ilişkilerin ileriye taşınması ülkemizin demokratik ve özgürlükçü prensipleri ile çelişmektedir” eleştirisi getirdi.

ŞİRKET SURİYE'Yİ SİLAHLA DONATIYOR

Temsilciler Meclisi’nde alınan karar Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın veto hakkını kullanmasından saatler sonra geldi. ABD’li vekillere göre, Rosoboronexport 2011’de Suriye’ye 1 milyar dolar değerinde, güçlü patlayıcı, havan, keskin nişancı tüfekleri, askeri mühimmat ve sivillerin ölümünde kullanılması muhtemel saldırı helikopterleri satışı gerçekleştirdi.

Rosoboronexport, İran ve Suriye’ye silah sattığı gerekçesi ile 2006-2010 yıllarında da benzer bir yaptırımla karşı karşıya kalmıştı. Suriye’ye en çok silah ihraç eden ülke Rusya’nın eski Sovyet toprakları dışında tek askeri üssü Tartus’da bulunuyor.

RUSYA VETO KARTINI KULLANIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay yaptığı değerlendirmede Suriye’ye sattıkları silahların sivillere yönelik kullanılmasının imkansız olduğunu ifade etmişti. Suriye’de dış askeri müdahale ile rejim değişikliğine gidilmesine karşı çıkan Moskova, Cenevre’de öngörülene “Geçiş Hükümeti” ve BM Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın altı maddelik barış misyonunu destekliyor