BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD-Pakistan arasında 'gizli anlaşma' iddiası

İngiltere basınında yer alan habere göre, Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyon Pakistan yönetiminin ABD ile yaptığı 'gizli bir anlaşmaya' dayanıyor.

Abone ol

Guardian gazetesinin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri Pakistan ile yaklaşık 10 yıl önce, el Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü geçen haftaki operasyona zemin hazırlayacak gizli bir anlaşma yaptı.

Haber bazıları emekli, bazıları halen görevde olan Amerikalı ve Pakistanlı yetkililere dayandırılıyor.

2001 yılında dönemin başkanı George Bush ile Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref arasında varılan anlaşma, Usame bin Ladin'i yakalamak üzere Amerikan güçlerine Pakistan topraklarında tek taraflı operasyon yapma izni veriyordu.

Guardina'a göre, operasyon sonrasında da Pakistan'ın bunu ''göstermelik olarak'' yüksek sesle protesto etmesi üzerinde anlaşmaya varılmış.

Gazeteye bilgi veren üst düzey bir Pakistanlı yetkili Usame bin Ladin'in öldürülmesini, "Amerikalı dostlarımızın yaptığı bu anlaşmayı uygulamaktan ibaret" sözleriyle yorumluyor.

Emekli bir Amerikalı yetkili de Pakistan hükümetinden geçen hafta gelen itirazlar konusunda, "Bu da anlaşmanın halkla ilişkiler boyutuydu. İnkar edeceklerini biliyorduk" diyor.

Guardian, ''gizli anlaşmanın'' Wikileaks belgelerinde ortaya çıkan bilgilerle örtüştüğünü yazıyor.

Gazete, Wikileaks'in yayımladığı Ağustos 2008 tarihli bir gizli yazışmada Pakistan Başbakanı Gilani'nin, ABD'nin insansız uçaklarla Pakistan topraklarında düzenlediği saldırılara ilişkin, ''Doğru adamları vurdukları müddetçe CIA'in ne yaptığı umrumda değil. Mecliste protest eder, sonra da unuturuz.'' dediğini bildiriyor.