BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD, Mısır'a askeri yardımı askıya alacak mı?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Mısır'a yönelik askeri ve ekonomik yardımların geleceği konusunda yakında bir açıklama yapması bekleniyor. Obama'nın askeri desteği keseceği yönünde yoğun spekülasyon var.

Abone ol

İsim vermemek kaydıyla haber ajanslarına konuşan Amerikalı yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama'nın yakın zaman içinde Mısır'a yönelik askeri yardımlarda yüz milyonlarca dolar kesinti planını açıklamasının beklendiğini söylüyorlar.

Reuters, bütün yardımların kesilmeyeceğinin vurgulandığını bildiriyor.

Ajansa göre Mısır'ın terörle mücadele birimleri ve İsrail sınırındaki Sina Yarımadası'nın güvenliği gibi konularda Amerikan yardımları devam edecek.

Şayet Başkan Obama bu yönde bir açıklamada bulunursa, Mısır'da ilk demokratik seçimlerle işbaşına gelen Muhammed Mursi'yi cumhurbaşkanlığından indiren askeri darbe yönetimi, uluslararası alanda ciddi bir yara almış olacak.

Müslüman Kardeşler'e üye Mursi'nin 3 Temmuz tarihinde görevden indirilmesinden bu yana Mısır'da güvenlik güçleri ve protestocular arasında çok sayıda ölüme neden olan

En son Pazar günü çıkan olaylarda Mısır devlet medyasına göre

Salı günü CNN televizyonu Amerikalı bir yetkilinin Mısır'da süregiden şiddet olaylarından dolayı ''tüm yardımları askıya alma'' kararına vardıklarını söylediğini bildirmişti.

Ancak Beyaz Saray sözcüsü Caitlin Hayden, ''Mısır'a tüm askeri yardımları durdurduğumuz yönündeki haberler doğru değildir.'' diyerek tepki verdi ve Mısır'la ABD arasındaki ''yardım ilişkisinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını'' söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Caitlin Hayden, ''ABD Başkanı'nın BM Genel Kurulu'nda açıklığa kavuşturduğu gibi sözkonusu yardım ilişkisinin süreceğini'' kaydetti.

Beyaz Saray'dan gelen bu açıklamanın ardından kimi gözlemciler ABD'nin Mısır'a verdiği desteğin eskisi gibi süreceğini düşünürken, kimileri ise ajanslara sızan başka açıklamalara dayanarak Mısır'a yardımların ''kısmen'' kesilmesini bekliyor.

Birleşmiş Milletler'deki konuşmasında Barack Obama, Mısır'a eğitim gibi alanlarda ABD desteğinin süreceğini söylemiş; ancak ABD'nin daha şimdiden bazı askeri yardımların teslimatını askıya aldığını ve gelecekteki yardımların da Mısır'ın demokratik bir yolda ilerleyişine bağlı olduğunu vurgulamıştı.