BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

13 yaşındaki Ahmet için yürek burkan karar

Adana'da pres makinasına sıkışarak hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın davasında şok karar: işveren para cezasına çevrilen 5 yıllık hapis yerine 30 bin lirayı 24 taksitte ödeyecek.

Abone ol

Adana’da 13 yaşında, ayarlarıyla oynanmış press makinasında çalışırken başı makinanın arasında kalan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Ahmet Yıldız’ın ölümüne ilişkin davadan yürek burkan bir karar çıktı.

Milliyet gazetesi Ankara Haber Müdürü Gökçer Tahincioğlu imzasını taşıyan habere göre Mahkeme, bilirkişinin kusurlu bulduğu işyeri sahibini önce hapse mahkum edip daha sonra bu cezayı paraya çevirdi. Mahkeme, 30 bin TL olarak belirlediği para cezasının da 24 eşit taksitte ödenmesine hükmetti. Buna göre, haftada 25 TL için çalışırken ölen Ahmet Yıldız’ın ölümü nedeniyle ayda 1250 TL’nin 24 ay boyunca ödenmesi yetecek.

SADECE 25 LİRA KAZANIYORDU

Ahmet Yıldız, daha 13 yaşındaydı. Ara sıra okuldan çıkıyor, büyük mali güçlük yaşayan ailesine destek olmak ve cep harçlığını çıkartmak için plastik fabrikasındaki press makinasında çalışıyordu. Okuldaki başka çocuklara özendi bir gün, cep telefonu aldı.

Ancak bir yandan da korkuyordu anne ve babası görecek ve telefon aldığı için kendisine kızacak diye. Telefonu borçla almıştı ve babasından para alamayacağını düşünüyordu. Yine press makinasında çalışmaya gitti. O makina, 13 yaşında Yıldız’ın sonu oldu.

14 Mart’a, Yıldız’ın başı, numuneleri almak isterken plastik enjeksiyon makinasına sıkıştı. Haftada sadece 25 lira kazanabilen Yıldız, hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı.

FABRİKA SAHİBİ SERBEST BIRAKILDI

Olayın ardından gözaltına alınan fabrikanın sahibi Ali Koç, çıkarıldığı Nöbetçi 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Olayda kendisinin kusurunun bulunmadığını ileri süren Koç, “Ben iyi niyetimin kurbanı oldum. Ama olay nedeniyle pişmanım” diye konuştu.

TOPLAM CEZA 24 TAKSİT'TE 30 BİN LİRA

Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesi, dün bu davayı karara bağladı. Mahkeme, duruşmalardaki iyi hali nedeniyle, cezada 6’da 1 oranında indirim yaparak, cezayı 4 yıl 2 ay olarak belirledi.

Mahkeme, daha sonra sanığın aile ve meslek sahibi olması, eylemin ‘kusurlu’ eylem sayılması ve pişmanlık durumunedeniyle cezanın paraya çevrilmesine hükmetti.

1520 günün her gününü 20 TL’den para cezasına çeviren mahkeme, toplam cezayı da 30 bin lira olarak belirledi. Mahkeme, sanığın şahsi hallerini gerekçe göstererek, bu cezanın da 24 eşit taksitte tahsil edilmesini kararlaştırdı.