BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Azeriler sandık başında

Azerbaycan’da halk, cumhurbaşkanını seçmek oy kullanıyor. Yerel saatle sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 19.00’da sona erecek.<br/>Ül...

Abone ol

Azerbaycan’da halk, cumhurbaşkanını seçmek oy kullanıyor. Yerel saatle sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 19.00’da sona erecek.
Ülkede yapılan 7. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 10 aday yarışıyor. Bunlar iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Başkanı Gudret Hesenguliyev, Demokratik Kuvvetlerin Ulusal Konseyi’nin ortak adayı Cemil Hasanli, Adalet Partisi Başkanı İlyas İsmailov, Çağdaş Müsavat Partisi Başkanı Hafız Hacıyev, Ümit Partisi Başkanı İgbal Ağazade, Azerbaycan Demokrat Partisi Başkanı Serdar Celaloğlu, Azerbaycan Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Araz Alizade, Milli Uyanış Hareketi Partisi Başkanı Ferec Guliyev ve bağımsız aday Zahid Oruç.
Yerel saatle sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 19.00’da sona erecek. Ardından oy sayımı başlayacak. Merkez Seçim Komisyonu, seçimlerle ilgili olarak gün içinde belli aralıklarla toplam beş kez açıklama yapacak.

5 MİLYON 145 BİN KAYITLI SEÇMEN VAR
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5 milyon 145 bin seçmen oy kullanabilecek. Seçmenlerin 2 milyonunu gençler oluşturuyor. 500 bin genç ise ilk kez oy kullanabilecek. Toplam seçmenlerin yüzde 50,8’ni kadınlar, yüzde 49,2’ni ise erkekler oluşturuyor.
Seçimi 52 bine yakın yerli, 100’e yakın ülkeden ise bin 300 yabancı gözlemci izliyor. Yurtdışında yaşayan ve Hac vazifesi için kutsal topraklara giden Azerbaycan vatandaşları, büyükelçiliklerde ve kurulan seçim merkezlerinde oy kullanıyor.
AGİT Parlamenter Asamblesi, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Parlamentosu, Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma İçin Organizasyon (GUAM), Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, BDT Parlamenterler Asamblesi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer kurum ve kuruluşlar seçimlerde gözlemci bulunuyor.
Resmi olmayan ilk sonuçların 23.00’den sonra açıklanacağı bildirildi. Demokratik Kuvvetlerin Ulusal Konseyi’nin ortak adayı Cemil Hasanli 17 sayılı Yasamal üçüncü Daire Seçim Komisyonu 6 sayılı seçim mıntıkasında oy kullandı.
Yapılan açıklamaya göre şu ana kadar 1 milyon 894 bin vatandaş oy kullandı.
(İHA)