BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.503,92
HABER /  DÜNYA

Azerbaycan sandık başında

Azerbaycan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için halk bugün sandık başına gidiyor. Muhaliflerin ilk kez ortak bir aday çıkardığı seçimlerde Cum...

Abone ol

Azerbaycan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için halk bugün sandık başına gidiyor. Muhaliflerin ilk kez ortak bir aday çıkardığı seçimlerde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yeniden seçilmesi bekleniyor.
5 yıl daha koltukta kalmasına kesin gözüyle bakılan Cumhurbaşkanı Aliyev oyunu, başkent Bakü’deki 29 numaralı Sebail Seçim Merkezi’nde kullandı.
Cumhurbaşkanı Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva, kızları Leyla Aliyeva ve Arzu Aliyeva ile birlikte yerel saatle 10:00’da sandık başına geldi. Aliyev, Bakü’de 29 numaralı Sebail Seçim dairesine bağlı 6 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, seçim pusulasını alarak oy kullanma kabinine gitti ve sonra pusulanı sandığa attıktan sonra eşi Mehriban Aliyeva da oyunu kullandı.

5 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN OY KULLANIYOR
Azerbaycan Merkezi Seçim Komitesi’nden (MSK) yapılan açıklamada, seçimlerin 08.00 itibarıyla resmen başladığı belirtildi.
Seçimde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 9 aday yarışıyor. 5 bin 491 sandıkta, 5 milyon 145 bin seçmenin oy kullanacağı seçim merkezlerinde vatandaşların rahat oy kullanabilmesi için her türlü imkan sağlanırken, seçmenlerin mükerrer oy kullanmasını engellemek amacıyla oy kullananların parmağına ultraviyole ışınlarla görülebilen mürekkep sürülüyor.

SEÇİMLERİ 1,300’Ü YABANCI, TOPLAM 53 BİN GÖZLEMCİ İZLİYOR
Seçimi 52 bine yakın yerli, 100’e yakın ülkeden ise bin 300 yabancı gözlemci izliyor.
Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları, büyükelçiliklerde kurulan seçim merkezlerinde oy kullanıyor. MSK’tan yapılan açıklamada oy verme işleminin yerel saatle 19.00’a kadar devam edeceği, resmi olmayan ilk sonuçların ise 23.00’dan sonra açıklanacağı bildirildi.
10 kişinin başvurusunun kabul edildiği seçimlerde, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan muhalefetinin yeni oluşturduğu ve
Milli Şura adını verdikleri koalisyonun ortak adayı Prof. Dr. Cemil Hesenli, Ümit Partisi Başkanı İgbal Ağazade, Birleşik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, Muasır Müsavat Partisi Genel Başkanı Hafız Hacıyev, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Araz Alizadev, Demokrat Parti Başkanı Serdar Celaloğlu, Milli Diriliş Harekatı Partisi Genel Başkanı Ferec Guliyev, Milletvekili Zahit Oruç ve Adalet Partisi Başkanı İlyas İsmayılov yarışıyor.
(İHA)