BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

ABD, İran'ya yaptırımları sıkılaştırdı

ABD, İran'ın nükleer programına yönelik yaptırımları sıkılaştırıp 11 İranlı şirketi ve aralarında Devrim Muhafızları komunanının da bulunduğu birçok İranlı yetkiliyi kara listeye aldı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların sıkılaştırıldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı, bazı İranlılar ile İranlı şirketleri nükleer silah temin edilmesine katkı sağladıkları nedeniyle kara listeye aldığını açıkladı.

Bakanlık ayrıca, bazı şirketlerin ve bankların İran’ın mevcut yaptırımlardan etkilenmemesi için paravan şirket olarak görevlendirildiğini belirtti.

İran, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi David Cohen, “İran, uluslararası toplumun nükleer programı ile ilgili endişelerini gidermediği sürece İran’a baskı uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Cohen, son yaptırımların İran’ın nükleer ve balistik füze programlarını sekteye uğratmak ve paravan şirketlerin petrol satışı ile petrol nakliyatı çabalarına engel olmak olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı, İran Savunma Bakanlığı, Devrim Muhafızları ve ulusal nakliyat ağları ile bağlantılı 11 şirketi kara listeye aldıklarını belirtti.

Kara listeye alınan İranlıların arasında Devrim Muhafızları Donanması Komutanı Ali Fadavi’nin de olduğu ifade edildi.

Petrol ihracatı

Hazine Bakanlığı, Petro Suisse Intertrade, Hong Kong Intertrade, Noor Energy ve Petro Energy Intertrade firmalarının da petrole uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kurulan paravan şirketler olduğunu belirtti.

Bu dört firma, İran Ulusal Petrol Şirketi’nin paravan şirketleri olmakla suçlandı.

ABD ayrıca, İran hükümetinin kontrolündeki Ulusal Tanker Şirketi’ne bağlı 58 petrol gemisinin yaptırımları atlatmak için gizlendiğini ortaya çıkardı.

Tahran’ın nükleer programından vazgeçmesini isteyen ABD ve Avrupa Birliği (AB), İran’a bir dizi yaptırım uyguluyor.

İran’ın uluslararası pazarda petrol satışını engellemeyi amaçlayan yaptırımlar arasında ABD’nin tüm dünya çapındaki bankalara İranlı banklar ile petrol alışverişini yasaklaması ve İran’ın merkez bankalarına yönelik yaptırımlar da bulunuyor.

AB, İran’dan ham petrol ithalatını da yasakladı.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri ile İran arasında nükleer programı ile ilgili son olarak Moskova’da düzenlenen müzakerelerden de sonuç çıkmamıştı.

P5+1 ülkeleri Tahran’ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 20’ye çekmesini ve Kum kentindeki yer altı uranyum zenginleştirme tesisini kapatmasını ve zenginleştirilmiş uranyum hammadde stokunun yüzde 20’sini ihraç etmesini istiyor.

P5+1 ülkeleri, Tahran’a da karşılığında nükleer güvenlik önlemleri sağlama sözü veriyor.

İran ise, AB’nin petrol ambargosu ve ABD’nin İran Merkez Bankası’na karşı aldığı önlemler dahil Batı’nın yaptırımları kaldırmasını talep ediyor ve uranyum zenginleştirme hakkının tartışılmaz olduğunun kabul edilmesini istiyor.

Taraflar, müzakerelerin yüksek seviyeli görüşmelerden önce teknik seviyede kalması konusunda fikir birliğine vardı.