BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.432,35
HABER /  DÜNYA

ABD ile PKK tangosu!

Amerika ile Türkiye arasında PKK için taktik savaşları yaşanıyor. Amerikalılar yine ipe un serdi.

Abone ol

Washington’da üst düzey Türk ve Amerikalı yetkilileri bir araya getiren Amerikan-Türk Konseyi (ATC) yıllık toplantılarında PKK’yla mücadele konusu sıkça gündeme geldi.

Türk katılımcılar ısrarla PKK’ya karşı ‘somut eylemler’ yapılması talebinde bulunurken, Amerikalılar özetle “tamam; ama şimdi değil” karşılığını verdi.

Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Türkiye’nin PKK konusunda “ABD’nin şimdiye kadar verdiği desteğe genel olarak müteşekkir” olduğunu; ancak Irak’taki duruma bağlı olarak “hâlâ kayda değer problemler bulunduğunu” söyledi. Yakın geçmişte yapılan müzakereleri ‘faydalı’ bulduklarını belirten Zorlu, “Ancak hâlâ bu işbirliğini destekleyen somut adımlar görmeyi bekliyoruz. Türk kamuoyu bazı somut adımlar görmek ve duymak istiyor.” dedi.

Pentagon’u temsilen konuşan Amiral William Sullivan ise Türkiye’nin Irak’ta PKK’ya karşı ‘görünür eylem’ beklentisinin ‘tamamen anlaşılabilir’ olduğunu belirterek, “Ancak biz PKK’ya karşı askerî bir eylemden önce ülkedeki genel güvenlik durumunu sağlamlaştırmak zorunda olduğumuza inanıyoruz.” dedi. Sullivan, “Sahada görev yapan komutanlarımız, eğer şu anda PKK’ya saldırırsak Kuzey Irak’ın istikrarını bozma riskine gireceğimizi söylüyor. Bu da hem Türkiye hem Irak için vahim sonuçlar doğurur.” şeklinde konuştu. Sullivan, Irak hükümetinin kurulmasının beklenmesinin önemine de işaret etti.

İki askerî yetkilinin karşılıklı mesajlaşmalarının ardından salonda bulunan AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez de bir tercüman aracılığıyla sorduğu sorularla Amerikalı amirali sıkıştırdı. Çömez, en azından PKK’ya lojistik desteğin ve para akışının kesilip kesilemeyeceğini sordu. Amiral Sullivan, buna “Direnişle mücadele eden oradaki birliklerimiz tamamen dolu. Bu bahsettikleriniz oldukça makul eylemler; ama onlara güç tahsis etme imkânımız yok. PKK ile mücadeleye kararlıyız; ancak zeminde en doğru zaman gelene kadar bekleyeceğiz.” cevabını verdi. IKDP ve IKYB’ye daha fazla baskı yapılıp yapılamayacağı sorusuna karşılık ise “Bu bir siyasi karar. Ama yukarılara ileteceğim.” demekle yetindi.

Pace: Cevabım dürüst

Akşam yemeğinde aynı sorulara muhatap olan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace ise “Cevabım dürüst.” diyerek şu karşılığı verdi: “Irak’ta önce güvenli ve istikrarlı bir hükümet kurmalıyız. Bundan sonra PKK sorununun nasıl çözüleceği üzerinde birlikte çalışılır. Bu cevap Türkler için tatmin edici değil; ama durumu ortaya koyan, doğru bir cevap.” Pace ayrıca, Türkiye ve ABD’nin “birbiri için hayatî önem taşıyan iki müttefik” olduğunu vurguladı.

Siyasî iradeyi temsil eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Matthew Bryza da bir başka panelde benzer şekillerde sıkıştırıldı. PKK’ya karşı somut adımlar atılmadığı iddialarına katılmayan Bryza, “daha geniş perspektiften bakıldığında bir somut adımlar serisi ortaya konulduğunu” ve bunların resmî makamlarca bilindiğini öne sürdü. Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü istişarelerde PKK’ya karşı atılacak ‘mekanik adımlar’ın belirlenmeye çalışıldığını hatırlatan Bryza, Irak’ta hükümet kurulunca bu alanda daha fazla ilerleme kaydedileceğini bildirdi. Her iki panelde de Türk oturum başkanı, PKK’nın BM terör listesine sokulması ve ABD’ nin buna yardımcı olması teklifini ortaya attı. Ancak bu teklife açıkça destek veren bir Amerikalı yetkili çıkmadı.


Polat’ı Rambo’ya benzetti

Amerikan-Türk Konseyi toplantısına katılan ABD Genelkurmay Başkanı Org. Peter Pace, birkaç gün önce ziyaret ettiği Türkiye’de kendisine PKK meselesinden sonra en çok sorulan sorunun ‘Kurtlar Vadisi-Irak’ filmi olduğunu belirtti. Bu filmi seyredip seyretmediğinin sorulmasının kendisini şaşırttığını anlatan Pace, “Ben bu filmi görmedim; ama bildiğim, filmin hayal mahsulü olduğudur. Hiçbir zaman Türk ve Amerikan kuvvetleri birbirine karşı savaşmadı.” dedi. Pace, filmin ve Polat karakterinin Türkiye’de bu kadar rağbet görmesini bir zamanlar ABD’de fırtınalar koparan Rambo filmlerine gönderme yaparak açıkladı: “Ben de zamanında Rambo’yu seyretmiş birisi olarak, insanların neden sinema salonlarını doldurduğunu anlayabiliyorum.’’

Zaman