BIST 10.557
DOLAR 32,19
EURO 35,15
ALTIN 2.434,33
HABER /  GÜNCEL

ABD ekonomisinde gergin bekleyiş

ABD Hazinesi, Ocak'dan bu yana Kongre'den federal borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor ancak henüz bir uzlaşma yok.

Abone ol

ABD'de Beyaz Saray ve Demokratlar ile Cumhuriyetçileri karşı karşıya getiren ve giderek çıkmaza girmeye başlayan borç limiti ve bütçe açığını azaltma konusunda bir türlü uzlaşma sağlanamıyor.

Taraflar arasında Beyaz Saray'da geçen pazar gününden bu yana yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.

ABD Başkanı Barack Obama, kısa vadeli çözüm önerilerine yanaşmaz ve sağlık harcamalarında büyük kesintiler istemezken, Cumhuriyetçiler ise zenginlere yönelik vergi kesintilerinin uzatılmaması seçeneğini kabul etmemekte ısrar ediyor.

Obama, 3 Ağustos'a kadar ülkenin borçlanma tavanıyla ilgili sorunun çözülememesi durumunda, sosyal güvenlik emeklilik programındaki ödemelerde sorun yaşanacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Standard and Poor's, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin kredi notunu olası bir indirim için ''negatif'' izlemeye aldı.

Kuruluşlar, ülkenin yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda 2 Ağustos'a kadar uzlaşmaya varılamaması halinde ülkenin borçlarını ödeyemeyeceği ve temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde ise borçlanma limitinin yükseltmesinde anlaşılamaması halinde, bunun faiz oranlarında yükselişe neden olacağı ve dolayısıyla dünyanın geri kalanı ile birlikte ABD ekonomisi için sonuçlarının ciddi anlamda üzüntü verici olacağı uyarısında bulundu.

ABD'de ekonominin gözü Kongre'de

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Senato'da katıldığı oturumda, ''kısa vadede hükümet harcamalarını kısmaya çok istekli olmanın zaten kırılgan olan toparlanmayı raydan çıkarabileceği, temerrüde düşmenin de finansal zarara yol açabileceğini'' belirtti.

Bernanke, gerektiği takdirde bankanın daha fazla devlet tahvili alımı da dahil olmak üzere ek tedbirlere başvurmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ABD'de mali taahhütler konusunda Kongre'nin 14,3 trilyon dolar olan borçlanma tavanını yükseltmekten başka seçeneği bulunmadığını söylüyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Ocak ayından bu yana Kongre'den federal borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor.

Ancak Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor.

Bakanlık, mayıs ayı başından bu yana borçlanmayı artırmadan tahvil ihalesine devam edilebilecek olağanüstü tedbirler alma yoluna gidiyor.

Beyaz Saray, Kongre'nin 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını artırmaması durumunda bunun, ABD'yi bir felaketle karşı karşıya bırakabileceğini öne sürerken, Obama Kongre'ye koşulsuz olarak borçlanma tavanını artırması çağrısı yapıyor.

Bütçe açığı 1,5 trilyon dolara yaklaşan ABD hükümetinin borçlanma tavanı ise 14,3 trilyon dolar düzeyinde bulunuyor.