BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Arkadaşım Ahmet'in de bildiği gibi...

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyaretinin öncelikli konularından biri yine Ruhban Okulu oldu.

Abone ol

Açılması yılan hikayesine dönen Ruhban Okulu Türkiye'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yine gündeminde.

Clinton, Arkadaşım Ahmet'in de bildiği gibi, Türkiye'nin, bütün vatandaşlarının dini özgürlüklerine olan bağlılığını bir sembolü olarak Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması yönünde hükümete çağrıda bulunmaya devam edeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) düzenlediği "Dini Temelli Hoşgorüsüzlükle Mücadele Toplantısı"na katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da demokrasiye geçişlerin ilham verici olduğunu ancak azınlıkları da tehlikeye maruz bıraktığını belirten Clinton, mevcut demokrasilerde hala dini çeşitliliğe saygı göstermeye, ayrımcılığı önlemeye ve ifade özgürlüğünü korumaya yönelik çalışıldığını dile getirdi.

İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 16/18 sayılı Kararı'na da değinen Clinton, bu karar kapsamında uluslararası toplumun ifade ve ibadet özgürlüğünden yana çok güçlü bir duruş sergilediğini, bunların demokrasinin olmazsa olmaz koşulları olduğunu söyledi.

Clinton, "Şimdi uygulamaya geçmemiz gerekiyor. Bu karar, devletlere dini özgürlükleri koruma ve ayrımcılığı ve nefret suçlarını yasaklama çağrısında bulunuyor. Bütün ülkelerin kendilerini sorumlu tutmalarını bekleyeceğiz ve BM İnsan Hakları Konseyine bu konudaki ilerleme konusunda bilgi vermelerini bekleyeceğiz" diye konuştu.

İnsanların bu kötü eylemleri yapmamaları yönünde teşvik edilmesi gerektiğini düşündüklerini anlatan Clinton, "Mısır ve Tunus'ta yeni anayasalar hazırlanması sürecine azınlıkların dahil edilmelerini ve yeni demokrasiler şekillendikçe azınlıkların masada yer almalarını ümit ediyoruz. Türkiye'nin önündeki yeni anayasa reformu sürecinde dini özgürlüklere dair yeni koruma tedbirlerini görmekten memnuniyet duyacağız" diye konuştu.

PATRİK'LE GÖRÜŞECEĞİM

Hillary Clinton, sözlerine şöyle devam etti:

"Yarın Ekümenik Patrik ile görüşeceğim. Arkadaşım Ahmet'in de bildiği gibi, Türkiye'nin, bütün vatandaşlarının dini özgürlüklerine olan bağlılığını bir sembolü olarak Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması yönünde hükümete çağrıda bulunmaya devam edeceğiz. Hiçbir ülkenin doğrular üzerinde bir tekeli veya dini ahengi oluşturmak için sihirli bir formülü yoktur. Bu, sabır isteyen bir şeydir ama nerede olursak olalım, nasıl ibadet edersek edelim her birimiz kendi hayatlarımızda ve kendi toplumlarımızda bizleri birbirimizden ayıran uçurumları daraltmak için daha fazla şey yapabiliriz. Çok uzun bir zamandır kültürler ve kıtalar arasında bir köprüyü simgeleyen bu şehirde bu amaca olan bağlılığımızı yenileyelim."