BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.424,69
HABER /  DÜNYA

ABD Başkanı Joe Biden operasyonu duyurdu: DEAŞ lideri öldürüldü

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı son dakika açıklamasında DEAŞ'ın sözde yeni lideri Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi'nin dün gece gerçekleştirilen operasyonda öldürüldüğünü duyurdu. ABD, Türkiye sınırına çok yakın bölgede olan Suriye'nin kuzeybatısında İdlib ilinin Atme köyü yakınlarındaki bir eve, bir F-16 savaş uçağı ve bir helikopter desteğiyle operasyon düzenledi.

Abone ol

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada DEAŞ'ın sözde yeni lideri Ebu İbrahim El Haşimi'nin dün gece gerçekleştirilen operasyonda öldürüldüğünü duyurdu.

Amerikan askerleri dün gece Türkiye Suriye sınırına özel kuvvetlerle operasyon düzenledi.  İdlib'de düzenlenen operasyonda bir eve baskın düzenlendi. ABD lideri Biden sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda verdiği emirle ABD askeri güçlerinin terörle mücadele gerçekleştirdiğini ve IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'yi ortadan kaldırdıklarını duyurdu.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Dün gece benim talimatımla, kuzeybatı Suriye'deki ABD güçleri, Amerikan halkını ve müttefiklerimizi korumak ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı Kuvvetlerimizin beceri ve cesareti sayesinde, DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'yi ortadan kaldırdık." ifadesine yer verdi.

AFP: Kureyşi kendini patlattı

Biden operasyona kayıp verilmediğinin altını çizdi. Biden El-Kureyşi'nin nasıl öldürüldüğüne dair bir detay paylaşmadı. Ancak AFP, El-Kureyşi'nin operasyon sırasında kendisini havaya uçurduğu bilgisine yer verdi. AFP bu bilgiyi ABD'li yetkililere dayandırdı.


Kadın ve çocuklar da öldürüldü
ABD askerlerinin İdlib'de düzenlediği operasyonda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 13 kişi de hayatını kaybetmişti. ABD'nin, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde bir F-16 savaş uçağı ve bir helikopter desteğiyle gerçekleştirdiği operasyon TSİ 00.30 sularında başladı. AA ekibi, olayın ardından baskının gerçekleştiği yeri görüntüledi.

Operasyonun tanığı kadın anlattı: Çocuklarımı alıp ellerimi bağladılar
ABD askerlerinin İdlib'de düzenlediği operasyonunun en yakın görgü tanıklarından İdlibli anne, "Çocuklarımı benden alıp ellerimi bağladılar. Bu sırada bize bazı kişileri sormaya başladılar. Sorguya aldılar. Çocuklarımı benden alıyorlardı, soru soruyorlardı. Ben de çocuklarımı almasınlar diye ne gelirse öylesine cevap verdim." dedi. AA muhabiri, ABD'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinin Atme köyü yakınlarındaki bir eve, bir F-16 savaş uçağı ve bir helikopter desteğiyle gerçekleştirdiği operasyonun en yakın görgü tanıklarına ulaştı.

ABD böyle duyurmuştu: Can kaybı yok
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby yaptığı yazılı açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı kontrolündeki ABD Özel Harekat kuvvetleri, Suriye'nin kuzeybatısında terörle mücadele görevi gerçekleştirdi. Görev başarılı oldu. ABD tarafında can kaybı olmadı" ifadelerini kullanmıştı. Kirby, operasyonun hedefindeki isme ya da gruba dair ayrıntı vermemişti. Biden DAEŞ'e yönelik olduğunu duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD'nin operasyonunda çok sayıda kadın ve çocuğun öldürüldüğünü duyurdu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
ABD askerlerinin İdlib'de düzenlediği operasyonda 9 kişi öldü enkaza dönen ev görüntülendi
Foto Galeri ABD askerlerinin İdlib'de düzenlediği operasyonda 9 kişi öldü enkaza dönen ev görüntülendi Galeriye Gözat