BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

AB PROJELERİ TÜRKİYE VE AB ÜYESİ ÜLKELERİN ÇOCUKLARINI BULUŞTURUYOR

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Önyargıdan uzak, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamı içinde, aynı hedefe yönelik orta...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Önyargıdan uzak, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamı içinde, aynı hedefe yönelik ortak çalışmalar sayesinde çocuklarımız, ulu önderimiz Atatürk’ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ sözünü mutlak anlamda eyleme dönüştürüyor” dedi.
AB Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Hayatboyu Öğrenme Programının bünyesindeki Comenius Programı’nın, okul eğitiminde kaliteyi artırmayı ve Avrupa boyutunu güçlendirmeyi hedeflediği belirtildi. Programın, öğrenciler ve eğitim personeli arasında Avrupa kültür ve dil çeşitliliği ile değerleri hakkında bilgi ve anlayış oluşturmayı, işbirliğini güçlendirmeyi, aktif bir Avrupa vatandaşı olma yolunda öğrencilerin kişisel gelişimleri için gerekli temel becerileri ve yeterlilikleri edinmelerini amaçladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Comenius Programı, okul eğitiminde yer alan kurumlar ile bu kurumlardaki idareciler, eğitimciler ve öğrencileri kapsıyor. Program, bireysel ve kurumsal olarak gerçekleştirilebilecek okul ortaklıkları, bölgesel ortaklıklar, hazırlık ziyaretleri, irtibat seminerleri, hizmet içi eğitim faaliyeti, Comenius asistanlığı ve Comenius bireysel öğrenci hareketliliği gibi pek çok faaliyeti içeriyor. 2004-2012 yılları arasında yaklaşık 76 milyon Avro tutarında hibe, öğretmen ve öğrencilerin Avrupa Birliği imkanlarından yararlanması için kullandırıldı ve 63 bin öğretmen ve öğrenci Comenius Programı faaliyetleri kapsamında yurtdışına çıktı."
Öğrencilerin büyük çoğunluğunun ilk defa yurt dışına çıkma deneyimi yaşadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bu sayede farklı dillerde konuşabilme motivasyonu ve kapasitelerini artırdı; ayrıca hem kendi kültür ve geleneklerine hem de farklı kültür ve geleneklere yönelik bilgilerini genişletti. Örneğin, Almanya, İtalya ve İspanya ile yürütülen bir Comenius projesi kapsamında Şırnak’taki bir ilköğretim okulunun öğrencileri ve öğretmenleri bu ülkelere ziyaretler gerçekleştirdi ve proje faaliyetlerinde yer aldı. Comenius bireysel öğrenci hareketliliği faaliyeti sayesinde Zonguldak’taki lise öğrencileri 3 aylık bir eğitim süresini Polonya’da bir okulda ve ev sahibi bir ailenin yanında ikamet ederek geçirme imkanı buldu. 2013 yılında, Türk Ulusal Ajansı tarafından okul eğitimi faaliyetlerinin desteklenmesi için program kapsamında yaklaşık 14,5 milyon Avro hibe tahsis edilecek. Bu sayede yaklaşık 16 bin eğitim personeli ve öğrenci yurtdışı hareketliliklerine katılacak."
Comenius projeleriyle farklı ülkelerdeki öğrenci ve öğretmenlerin ortak ilgi alanlarındaki konularda yakın işbirliğiyle, birlikte çalışma fırsatı bulduğu kaydedilen açıklamada bu süre içinde öğrenci ve öğretmenlerin farklı ülkelere ziyaretler gerçekleştirerek yurtdışındaki okullarla bilgi ve deneyimlerini paylaştığı, çeşitli materyaller tasarladığı, sergi organizasyonları ve gösteriler düzenlediği bildirildi. Yurtiçindeki proje faaliyetlerinde yer alan yüzbinlerce öğrencinin ekip çalışması, sosyal beceriler, yabancı dil ve bilgi iletişim teknolojilerinin kullanma alanlarında yetenek ve becerilerini geliştirdiği ifade edilen açıklamada, kültürler arası etkileşimi destekleyen pek çok Comenius projesi sayesinde Türkiye’nin milli bayram ve kutlamalarının tanıtıldığı belirtildi. Açıklamada, "Bu kapsamda, yurtdışından ülkemize gelen misafir öğretmen ve öğrenciler Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bizlerle birlikte kutladı" denildi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Comenius Programı aracılığıyla öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz sadece Avrupalı meslektaşları ve akranlarıyla yurt dışında buluşmakla ve proje konularıyla ilgili ortak çalışma yapmanın yanı sıra, onları ülkemizde misafir ederek kültürümüzü, misafirperverliğimizi ve başarılarımızı tanıtıyor. Önyargıdan uzak, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamı içinde, aynı hedefe yönelik ortak çalışmalar sayesinde çocuklarımız, ulu önderimiz Atatürk’ün ’Yurtta barış, dünyada barış’ sözünü mutlak anlamda eyleme dönüştürüyor. Genç kuşaklar arasında sağlam sevgi ve dostluk bağları kurularak 23 Nisan ruhu hep birlikte yaşanıyor ve yaşatılıyor. Bu vesile ile tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, okullarımızı AB Eğitim Programlarından yararlanmaya davet ediyorum.”
Comenius Programı kapsamında finanse edilen İhsan Şerif Ortaokulu’nun İspanya ve Yunanistan’dan ortakları ile yürüttüğü projeyi ziyaret edecek olan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Türk ve yabancı öğrenci ve öğretmenlerle birlikte kutlayacak.
(İHA)