BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

KADİR TOPBAŞ’I İHBAR EDEN KİŞİ BELLİ OLDU

CHP eski Milletvekili Çetin Soysal, 2009 yılında imar kirliliği yaptığı gerekçesiyle savcılığa ihbar ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi B...

Abone ol

CHP eski Milletvekili Çetin Soysal, 2009 yılında imar kirliliği yaptığı gerekçesiyle savcılığa ihbar ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’a iftira atmaktan sanık oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Çetin Soysal ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi Hüseyin Sağ hakkında, Kadir Topbaş, Emine Kocadağ ve oğlu Emre Kocadağ’a iftira atmak suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi. CHP eski milletvekili Çetin Soysal ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi Hüseyin Sağ, 2009’da imar kirliliğine neden oldukları ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Emine Kocadağ ve oğlu Emre Kocadağ hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan savcılık 2010 yılında Kadir Topbaş, Emre Kocadağ, Emine Kocadağ hakkında dava açılmasına yer olmadığına dair karar verdi. Savcılığın kararının ardından Topbaş, Emine Kocadağ ve Emre Kocadağ avukatları aracılığı ile Çetin Soysal ile Hüseyin Sağ’ın kendilerine iftira attığını öne sürerek savcılığa şikayette bulundu.
Şikayeti değerlendiren savcılık, Soysal ve Sağ hakkında dava açılmasına yer olmadığına karar verdi. Savcılığın takipsizlik kararına Topbaş ve Kocadağ’ın avukatları bu karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Bakırköy 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Soysal ve Sağ hakkında dava açılması gerektiğini hükmetti.
Mahkemenin kararı üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede CHP eski milletvekili Çetin Soysal ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi Hüseyin Sağ hakkında "iftira" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi.
Soruşturma aşamasında savcılığa ifade veren Soysal hakkındaki iftira suçunu kabul etmeyerek, “Hak arama nedeniyle ihbarda bulunmuştum” dedi.
Kadir Topbaş, Emine Kocadağ ve Emre Kocadağ hakkında izinsiz inşaat yaptıklarından dolayı suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Soysal, “İhbarda bulunduğum kişiler hakkında soruşturma yapılarak kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İhbarda bulunduğum kişiler hakkında her hangi bir iftira kastım yoktu. İhbardan öncede gazetelerde de belirtilen yerle ilgili olarak imar mevzuatına aykırılıktan dolayı haberler çıkmıştı. İmar mevzuatına aykırılık resen soruşturulması gereken suçtur. Suçsuzum. Hak arama özgürlüğü nedeniyle ihbarda bulunmuştum. İftira kastım yoktur" diye konuştu.
İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına Çetin Soysal ve Hüseyin Sağ ile müştekiler Kadir Topbaş, Emine Kocadağ, Emre Kocadağ katılmadı.
Duruşmada hazır bulunan Soysal’ın avukatı Nazlı Tanburacı müvekkilinin gelecek oturumda duruşmada hazır olacağını belirtti.
Mahkeme duruşmaya katılamayan sanıklar Çetin Soysal ve Hüseyin Sağ ile duruşmaya katılamayan müştekiler Kadir Topbaş, Emine Kocadağ ve Emre Kocadağ hakkında zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
(İHA)