BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Kapalıçarşı'da altın vurgunu!

Vatandaş, düşen altın fiyatlarından karaborsa usulü çalışan Kapalıçarşı yüzünden yararlanamadı.

Abone ol

Vatandaş, düşen altın fiyatlarından karaborsa usulü çalışan Kapalıçarşı yüzünden yararlanamadı. Darphane dün piyasaya 5.5 tonluk sevkiyat yaptı ancak kuyumcular altını yine olması gereken fiyatın üzerinde sattı.

Bunu da gördük ve altında da karaborsa fiyatlar oluştu. Altının alış ya da satış fiyatı tüm dünyada hemen hemen aynı seviyelerdeyken, Türkiye’deki kuyumcular ‘Altın yok’ diyerek 1.350 dolara inen şok düşüşten vatandaşın yararlanmasına imkan vermedi.

Altının ons fiyatı düşünce bunu alım için fırsat olarak gören pek çok yatırımcı altına normalde olması gereken fiyatın yüzde 10-12 üzerinde bedel ödemek zorunda bırakıldı.

DARPHANE'DEN MAL GELMİYOR BAHANESİ

Başta çeyrek olmak üzere altının karaborsaya düşmesinde ‘Darphane’den mal gelmiyor’ bahanesi kullanıldı. Dün Darphane 5.5 tonluk sevkiyat yaptı ancak altın yine normal ederinin yüzde 3.5 üzerinde fiyatla satılmaya çalışıldı.

Geçtiğimiz hafta altının onsu 1.350 dolar seviyelerine kadar inince, parasını değerlendirmek için tarihi fırsat yakalayan vatandaşlar, kuyumcu engeline takılmıştı. Fiyatlardaki düşüşün ardından altına olan talebi fırsat bilen bazı kuyumcular, altınlarını ya olması gereken fiyatın üzerinde sattı ya da altın fiyatlarının yükselmesini bekledi. Piyasadaki altın krizi nedeniyle Darphane’nin yaptığı 5.5 tonluk altın sevkiyatı da uygun fiyattan altın almak isteyen vatandaşa çare olmadı.

Geçen hafta 1.350 dolar seviyelerinden altın bulamayan vatandaşın ‘ucuza’ altın alma umudu da altının onsunun yeniden 1.422 dolara çıkmasıyla suya düşmüş oldu.

Uzmanlara göre Cumhuriyet Altını hâlâ olması gereken değerin 20-30 TL üzerinde satılmaya devam ediyor.

FİYATI 580 TL AMA

Dün, altın fiyatlarının güne yine yükselişle başlamasının ardından Cumhuriyet Altını da 580 TL’ye yükseldi. Ancak kuyumcularda bu fiyata tam altın bulmak neredeyse imkansızdı. Kuyumcuların tam altını yine 595 TL gibi bir fiyata satmaya çalıştıkları görüldü.

Bir kuyumcu “Altına ciddi talep var. Darphanenin altın sevkiyatı olmasa muhtemelen 610 hatta 615 liralık fiyat bile görebilirdik” dedi. Altın talep eden bir vatandaş ise “Mevduatta hareket yok. Dövizde de öyle. Bari düşen altın fiyatlarından yararlanayım, çıkarsa satarım dedim ancak zaten ons fiyatında oluşacak kâr marjını kuyumcu daha baştan istiyor. Ben altını primli alırsam hangi seviyeden satacağım da para kazanacağım” diye konuştu.

İŞÇİLİK ZAMMI ZAMANLA DENGELENECEK

Darphanenin yaptığı sevkiyatın piyasaları bir nebze de olsa rahatlatacağını belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, kuyumcuların altını değerinin üzerinde satmadığını söylüyor. Fiyatlardaki düşüşün ardından vatandaşın aşırı alım yaptığını ve altının işçilik ücretlerinin arttığını söyleyen Kamberoğlu, şöyle konuştu: “Bu sevkiyatla işçilik ücretlerinde de iniş olacağını düşünüyorum. Fakat yine de olması gereken işçilik fiyatının üzerinde işçilik ücreti istenecektir. Fiyat zamanla dengelenir. Darphanenin yeni sevkiyatlarıyla işçilik ücretleri olması gereken seviyeye inecektir. Vatandaşlar bilezik gibi ziynet eşyaları da alabilirdi, ancak talepler Cumhuriyet Altını, yarım ve çeyrek üzerine yoğunlaşınca böyle bir fark ortaya çıktı.”