BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.453,33
HABER /  DÜNYA

AB Kıbrıs sözünü tutsun!

Avrupa Parlamentosu'nun Türk kökenli Alman üyesi Cem Özdemir'den AB'ye Kıbrıs çağrısı!

Abone ol

Avrupa Parlamentosu'nun Türk kökenli Alman üyesi Cem Özdemir, AB'nin, Türkiye'ye Ankara Anlaşması'nın gereklerini yerine getirmesi çağrısında bulunurken, kendisinin de Kıbrıslı Türklere verdiği sözü tutması gerektiğini" söyledi.

AP Genel Kurul oturumunda, genişlemeyle ilgili tartışma sırasında söz alan Cem Özdemir, "Kıbrıs'ta çözüm isteyen Kıbrıslı Türklerin cezalandırılmaması gerektiğini" belirterek, "AB'nin daha önce söz verdiği gibi KKTC'ye yönelik ekonomik izolasyonu kaldırması gerektiğini" bildirdi.

Özdemir, bunun AB için bir itibar sorunu olduğuna dikkati çekti.

Tartışmalar sırasında söz alan Yeşil Grup üyeleri, raporu, Balkan ülkelerine açık ve güçlü bir biçimde tam üyelik perspektif vermediği gerekçesiyle eleştirdiler.

Yeşil grup üyesi parlamenterler, "zor bir dönemden geçen Batı Balkan ülkelerinin istikrarı için tam üyelik perspektifinin önemli olduğunu" vurguladılar ve raporun güçlü komşuluk ilişkilerini ön plana çıkartmasını tam üyelik perspektifini sulandırmaya yönelik bir oyun" olarak yorumladılar.

Tartışmalarda söz alan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn, birliğin genişleme politikasını savundu ve bu genişleme politikaları yüzünden yazar Orhan Pamuk'un Türkiye'de görüşlerini özgürce ifade edebildiğini bildirdi.