BIST 10.169
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.399,37
HABER /  GÜNCEL

AB, İran'a petrol ambargosuna hazırlanıyor

AB dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de yapacağı toplantıda, İran'dan petrol alımının aşamalı olarak yasaklanmasını öngören bir karar alması bekleniyor.

Abone ol

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de yapacakları toplantıda İran'dan petrol alımının aşamalı olarak yasaklanmasını öngören bir karar almaları bekleniyor.

İran'ın nükleer silah geliştirebileceğinden kuşku duyan Avrupa Birliği daha önce de bu ülkeye bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Avrupa Birliği, petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini İran'dan karşılıyor.

Nükleer silah peşinde olduğu iddiasını reddeden Tahran, sorunun yaptırımlarla değil, müzakerelerle çözülebileceğini söylüyor.

Bu arada Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Amerikan uçak gemisi Abraham Lincoln, İngiliz donanmasından bir firkateyn ve bir Fransız savaş gemisinin dün hiçbir sorun yaşamadan Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Körfez'e girdiğini duyurdu.

Dünya petrolünün yüzde 20'si Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor

İran yaptırımlara misilleme olarak Basra Körfezi'nden petrol taşımacılığı için kilt önemdeki Hürmüz Boğazı'nı kapama tehdidinde bulunmuştu. Dünya petrolünün yüzde 20'si Hürmüz Boğazı'ndan taşınıyor.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton Cuma günü yaptırımlara rağmen Avrupa ülkelerinin diplomasiye açık olduğunu söylemişti.

Ashton, yeni müzakereler için Tahran'a Ekim ayında yaptıkları teklife henüz yanıt alamadıklarını belirtti.

Avrupa Birliği diplomatları Perşembe günü İran Merkez Bankası'na da yaptırım kararı almışlardı. Fakat petrol ambargosunun etkisinin daha ağır olacağı ifade ediliyor.

BBC Tahran muhabiri James Reynolds, petrolün İran'ın en önemli gelir kaynağı olduğuna ve İran hükümetini ayakta tuttuğuna dikkat çekiyor.

Muhabirimiz, Avrupa Birliği'nin petrol almama kararının İran'ı çökertmese de ekonomisine zarar verebileceğini söylüyor.

İran, petrolünün büyük kısmını Asya'ya satıyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Asya ülkelerini İran'dan petrol alımını azaltmaya ikna etmeye çalışıyor.

Yaptırım kararları çerçevesinde Avrupa Birliği'nin İran'la yeni petrol sözleşmesi imzalanmasını derhal yasaklaması bekleniyor. Petrol ithalatı yasağının da, İran'dan petrol alan ülkelere başka kaynak bulabilmelerine imkan sağlamak için Temmuz'da başlaması öngörülüyor.