BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.411,88
HABER /  GÜNCEL

23 Ocak 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde Hürmüz Boğazı'nda gerginlik, CUmhuriyetçi Parti'de Gingrich 'paniği' ve İngiltere'de orta sınıfı bekleyen zorlu 10 yıl.

Abone ol

Daily Telegraph, "Batı'dan İran'a savaş gemisi filosuyla uyarı" başlıklı haberinde İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'nın dün Hürmüz Boğazı'na aralarında bir uçak gemisinin de bulunduğu toplam altı savaş gemisi göndererek Tahran'a gözdağı verdiğini yazıyor.

Gazete bugün Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının İran'a, şüpheli buldukları nükleer programı nedeniyle şimdiye kadarki en ağır yaptırım kararını almasının beklendiğini yazıyor.

Bu çerçevede İran petrolüne ambargo konulacağını, İran Merkez Bankası'nın Avrupa Birliği içindeki malvarlığının kısmen dondurulacağını belirten gazete, Hürmüz Boğazı'ndan günde 17 milyon varil petrol taşındığını bunun deniz yoluyla taşınan petrolün yüzde 35'ine karşılık geldiğini aktarıyor. Geçen ay bir İranlı amiral, Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın su içmek kadar kolay olduğunu söylemişti.

Daily Telegraph, nükleer yakıtla çalışan, 90 uçak taşıma kapasitesine sahip Amerikan Abraham Lincoln gemisinin dün Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Körfez'e girişi sırasında hiçbir olayın yaşanmadığını belirtiyor.

'Körfez'de nükleer silahlanma yarışı başlar'

Suudi Arabistan'ın eski istihbarat servisi sorumlusu Prens Türki el Faysal, Times gazetesine verdiği demeçte, İran'ın nükleer silah geliştirmesi halinde bölgede nükleer silahlanma yarışının başlayacağını söylüyor.

Gazeteye göre Prens, "İsrail'i nükleer silahlarından vazgeçiremezsek ve İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engelleyemezsek, Körfez ülkeleri olarak kitle imha silahları almak dahil önümüzdeki tüm seçenekleri değerlendireceğiz" diyor.

Türki el Faysal bununla birlikte İran'ın nükleer tesislerine düzenlenecek bir hava saldırısının küresel bir krize yol açacağını ve İran'ın tutumunu daha da sertleştireceğini belirtiyor.

Times'a göre, Suudi Arabistan İran'ın nükleer silaha sahip olması halinde Pakistan'dan az sayıda nükleer başlık almayı planlıyor. Ama Türki el Faysal demecinde iki ülke arasında böyle bir anlaşma olduğunu reddetti.

Reklam yasağı

Gazete, İran'a yaptırımların ülke ekonomisine ağır darbe indirdiğini, Amerika'nın üç haftaki önceki yaptırım kararından sonra riyalin serbest düşüşe geçtiğini, İran parasının dolar karşısındaki sadece Cumartesi günkü değer kaybının yüzde 11'i bulduğunu aktarıyor.

İran Hükümeti buna misilleme olarak Amerikan, İngiliz, Fransız, Alman, Avustralya, Kanada ve Güney Kore ürünlerinin reklamını yasaklamıştı.

'Cumhuriyetçi Parti'de Gingrich paniği'

Financial Times, ABD’de Cumhuriyetçilerin 6 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Obama'nın karşısına çıkacak adayı belirleme sürecinde hafta sonunda Güney Carolina'da yapılan seçimlerden alınan sonucun parti içinde paniğe neden olduğunu yazıyor.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich Güney Carolina'da favori aday eski Massachusetts Valisi Mitt Romney'i açık farkla yenilgiye uğratmıştı. Romney'nin diğer adaylardan daha fazla desteğe sahip olduğu eyalette uğradığı bu yenilgiyi sürpriz olarak niteleyen gazete şöyle diyor:

"Gingrich'in zaferi birçok Cumhuriyetçiyi paniğe sevk edecek. Çünkü zayıf ekonomi Obama'yı fazlasıyla yenilgiye açık hale getirmesine karşın birçok kişi Gingrich'in başkan seçilme olasılığını zayıf görüyor.

Daily Telegraph, kamuoyu yoklamalarında 10 puan önde görülmesine rağmen, Güney Carolina'da Gingrich'in 12 puan gerisinde kalan Romney'nin yatırımcılık kariyerinin kurbanı olduğunu savunuyor.

Guardian, Güney Carolina yenilgisinden sonra az vergi ödemekle eleştirilen Mitt Romney'nin vergi beyannamesini açıklama kararı aldığını aktarıyor.

'Obama orta sınıfa odaklanacak'

Financial Times da Başkan Barack Obama'nın Kongre'de yapacağı bu yılki "Birliğin Durumu" konuşmasında orta sınıfa odaklanacağını aktarıyor. Gazeteye göre Obama konuşmasında orta sınıf için savaş veren bir başkan olduğu mesajını verecek ve 'sadece azınlıktaki zenginler değil herkesin çıkarına hizmet edecek ' ekonomi politikalarını anlatacak.

Financial Times'a göre, son kamuoyu yoklamaları Obama'nın performansını onaylamayanların, onaylayanlardan yüzde 2,3 oranında daha fazla olduğunu işaret ediyor. Ağustos-Aralık döneminde bu fark daha fazlaydı. Gözlemcilere göre, Obama'nın başkanlığı dönemindeki son "Birliğin Durumu" konuşmasının doğrudan seçime yönelik mesajlar içermesi bekleniyor.

Guardian gazetesi manşetinde yeniden resesyona girme riski altındaki İngiltere'de orta sınıfı zorlu bir on yılın beklediğini belirtiyor.

'İngiltere'de zorlu 10 yıl'

Resolution Foundation adlı düşünce kuruluşunun raporuna atıf yapan gazeteye göre, kemer sıkma önlemleri çerçevesinde maaşların dondurulması uygulaması en az 2020'ye kadar devam edecek. Raporda aynı dönemde zenginlerin gelirlerinin artmaya devam edeceğine işaret ediliyor.

Karzai'ye baskı

Times’ın özel haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'den Taliban'ın Katar'da temsilcilik açmasına izin vermesini istedi, aksi halde bu ülkeden çekilme süreceğini hızlandıracağı tehdidinde bulundu.

Taliban bu ayın başlarında Amerika ve Almanya'nın arabuluculuğunda yapılan ve 13 ay süren görüşmelerden sonra Körfez'de temsilcilik açılmasında prensip anlaşmasına varıldığını duyurmuştu. Ancak ülkedeki 10 yıllık savaşı sona erdirebilecek bir adım olarak görülen bu anlaşmaya Karzai son dakikada itiraz etmişti.